Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΕνισχυμένα κίνητρα για ενεργειακές παρεμβάσεις μέσω της νομιμοποίησης αυθαιρέτων

Ενισχυμένα κίνητρα για ενεργειακές παρεμβάσεις μέσω της νομιμοποίησης αυθαιρέτων

Την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω της νομιμοποίησης πολεοδομικών παρεμβάσεων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το «σκεπτικό» ότι αποτελεί ευκαιρία για περισσότερα νοικοκυριά να βελτιώσουν την απόδοση του ακινήτου τους.

Ο νέος νόμος για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων ενισχύει τα κίνητρα προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού περιλαμβάνει όλα τα αυθαίρετα μέχρι τις 28 Ιουλίου 2011. Ο προηγούμενος νόμος σταματούσε στις κατασκευές που είχαν γίνει μέχρι το 2003. Επιπλέον, περιλαμβάνει στον συμψηφισμό του κόστους ενεργειακής αναβάθμισης με τις δόσεις νομιμοποίησης και τα παράβολα, που εξαιρούσαν οι παλαιότερες ρυθμίσεις.

Τις δυνατότητες του νέου νόμου σε ότι αφορά το συνδυασμό ενεργειακής αναβάθμισης και νομιμοποίησης εξετάζουν ήδη χιλιάδες ιδιοκτήτες που υπολογίζουν ότι θα πληρώσουν πρόστιμα από 5.000 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο νέος νόμος, μπορεί να συμψηφιστεί το 50% του προστίμου με αλλαγές που θα βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.
Η διαδικασία είναι περίπου ίδια με αυτήν που ακολουθείται για το νέο εξοικονομώ κατ’οίκον.

Δηλαδή, ο μηχανικός εκδίδει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, επισημαίνοντας τις αλλαγές που θα γίνουν για να ανέβει ενεργειακή κατηγορία το ακίνητο, και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες, βάζει στο σύστημα τα τιμολόγια, συμψηφίζοντας τις δαπάνες που έγιναν με τις τελευταίες δόσεις του προστίμου νομιμοποίησης.

Η διαφορά με το Εξοικονομώ κατ’οίκον είναι ότι δεν καλύπτεται το κόστος του Πιστοποιητικού. Αυτό όμως δεν ακυρώνει το ενδιαφέρον της ρύθμισης, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα χρήματα που θα ξοδέψει για τις ενεργειακές παρεμβάσεις θα τα πληρώσει ούτως ή άλλως. Με τον τρόπο αυτό ωφελείται και η αγορά καθώς αντί να καταλήγουν όλα τα πρόστιμα στο Πράσινο Ταμείο και να πηγαίνουν είτε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, είτε να μένουν ως αποθεματικό ασφαλείας διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία.

Η προώθηση της ευκαιρίας που δίνει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εξετάζεται ιδιαίτερα από το υπουργείο αφού με το εξοικονομώ κατ’οίκον ικανοποιούνται μόνον 40.000 νοικοκυριά με απίστευτες γραφειοκρατικές απαιτήσεις -όρος αναπόφευκτος λόγω της ευρωπαικής χρηματόδοτησης. Αντίθετα οι ρυθμίσεις του νόμου των αυθαιρέτων είναι ανοικτές για όλους. Και αν αξιοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα, ενδεχομένως να αλλάξουν την εικόνα που έχει η χώρα μας σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων της.

Τι λένε οι αριθμοί

Στη χώρα μας σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια κτίρια με συνολική επιφάνεια 552 εκατομμύριων m2, τα οποία ευθύνονται για το 40 % της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Με βάση τα νούμερα αυτά και με τελικό στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τον κτιριακό τομέα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη μεθοδολογιών που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων και τον ορθό ενεργειακό σχεδιασμό των νέων και υφιστάμενων κατασκευών. Στον κτιριακό τομέα το 70 % της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στη θέρμανση και το δροσισμό. Μάλιστα η απώλεια θερμότητας το χειμώνα και η υπερθέρμανση το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα κατά ένα 50 % των τοίχων, των οροφών και των πατωμάτων και κατά ένα 25 % των κουφωμάτων.

Κατοικίες σε φτωχότερους δήμους καταναλώνουν για θέρμανση περισσότερα απ’ ό,τι σε περιοχές με πιο εύπορες οικογένειες, κατά μέσον όρο πάντα. Ενδεικτικά, οι κατοικίες στην Αγία Βαρβάρα χρειάζονται ενέργεια 167,78 Kwh/m2 για θέρμανση τον χειμώνα και 44,57 Kwh/m2 για ψύξη – δροσισμό το καλοκαίρι, στο Ιλιον (Νέα Λιόσια) 155,84 Kwh/m2 και 38,77 Kwh/m2 αντίστοιχα και στον Κορυδαλλό 144,53 Kwh/m2 και 36,28 Kwh/m2. Από την άλλη, στην Αγία Παρασκευή απαιτούνται 128,01 Kwh/m2 και 34,60 Kwh/m2, στα Βριλήσσια 100,52 Kwh/m2 και 28,04 Kwh/m2 και στην Κηφισιά 131,83 Kwh/m2 και 40,84 Kwh/m2

Στις πιο εύπορες περιοχές, όπως διαπιστώνεται από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, τα οποία είναι υποχρεωτικά στις μεταβιβάσεις και στις μισθώσεις, καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά ικανοποιητικής ενεργειακής ”συμπεριφοράς” των ακινήτων, είτε γιατί είναι νεότερης κατασκευής είτε γιατί θωρακίστηκαν στην πορεία.

Για παράδειγμα, σε Βριλήσσια και Κηφισιά περίπου το 10% των κτιρίων που ελέγχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήκε στις ενεργειακά αποδοτικές κατηγορίες Α και Β, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 2,85%. Ταυτόχρονα, πολύ μειωμένα ήταν τα ενεργοβόρα σπίτια.

Στις δυτικές συνοικίες δύο στις τρεις κατοικίες κατατάχθηκαν στις ενεργοβόρες κατηγορίες Ζ και Η, αρκετά πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (49%).

Στο Δήμο Αθηναίων, ο μεγάλος όγκος των πολυκατοικιών του κέντρου, που ανεγέρθηκαν οι περισσότερες τη δεκαετία του ’60, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ενεργειακής αποδοτικότητας. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 πήραν ΠΕΑ 6.198 κατοικίες στον Δήμο Αθηναίων. Απ’ αυτές, καμία δεν ήταν Α κατηγορίας, 46 μόλις Β, 1.956 Ζ και 2.699 Η. Δηλαδή σε ποσοστό 75%, οι κατοικίες στην πρωτεύουσα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή τους απόδοση.

Τα πλεονεκτήματα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι τα ακόλουθα:

-οδηγεί σε μικρότερο κόστος λειτουργίας του κτιρίου ειδικά μάλιστα σήμερα με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται συνεχώς,
-συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος,
-βελτίωνει το εσωτερικό κλίμα και την ποιότητα ζωής και, τέλος,
-αυξάνει από 30 έως και 70% την αξία του ακινήτου.

 

Του Νίκου Γρυλλάκη

 

bigbusiness.gr

RELATED ARTICLES