Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕνστάσεις δασικών χαρτών: Πιθανότητα άτυπης επαναλειτουργίας της πλατφόρμας - Τι δείχνουν τα...

Ενστάσεις δασικών χαρτών: Πιθανότητα άτυπης επαναλειτουργίας της πλατφόρμας – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων και στην Κρήτη, που έχουν συμπεριληφθεί στους δασικούς χάρτες καθώς, πολλοί από αυτούς αφενός δεν πρόλαβαν να καταθέσουν ένσταση με την προθεσμία και αφετέρου αναμένουν εναγωνίως μήπως αλλάξει κάτι και ατύπως μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους. Παράλληλα ένας επίσης μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αναμένει με αγωνία τα πορίσματα των επιτροπών για να διαπιστώσει εάν τελικά “σώζει” την έκτασή του και δικαιωθεί μετά την εξέταση των ενστάσεων.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, δεν αποκλείεται ατύπως να ξανανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν όσοι δεν πρόλαβαν για διάφορους λόγους να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά αφού δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κ. Κοζυράκη δεν ήθελε να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες καθώς πλέον η διαδικασία δεν είναι στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πάντως επεσήμανε ότι οι δασικοί χάρτες στις εκτάσεις όπου δεν αμφισβητούνται αναμένεται να κυρωθούν εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας, δηλ τέλος Οκτωβρίου, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Πρόκειται για την κύρωση του 90% των δασικών χαρτών το οποίο είναι «ελεύθερο» να οριστικοποιηθεί.

Όσον αφορά τις ενστάσεις, αυτές εξετάζονται από τις κατά τόπους επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί.

759.000 στρέμματα αμφισβητούνται στην Κρήτη

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, επί των αναρτημένων δασικών χαρτών κατατέθηκαν 331.874 αντιρρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2.552.218 στρέμματα (περίπου το 1,9% της χώρας). Ωστόσο ο αριθμός τους ποικίλλει ανά περιοχή.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των αντιρρήσεων, καταθέτοντας ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν 2.025.743 στρέμματα σε όλη τη χώρα – το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει μελέτη που αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην αγροτική παραγωγή η αποβολή γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δασικές εκτάσεις που (κατά κανόνα) καταπάτησαν και αποψίλωσαν.

ekriti.gr

RELATED ARTICLES