Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕνστάσεις Δασικών χαρτών: Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν πρόλαβαν - Ποιος...

Ενστάσεις Δασικών χαρτών: Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν πρόλαβαν – Ποιος είναι ο «Πρωταθλητής» νομός

22.574 ενστάσεις πολιτών κατατέθηκαν στην διεύθυνση δασών Χανίων για τους δασικούς χάρτες, από τις οποίες 17.132 με την μορφή αντιρρήσεων και 5.442 με την μορφή πρόδηλτων σφαλμάτων. Οι ενστάσεις αφορούν εκτάσεις 289 χιλιάδων στρεμάτων και αντιστοιχούν στο 12,1% της συνολικής έκτασης του νομού, στοιχεία που φέρνουν τα Χανιά στην πρώτη θέση πανελλαδικά σε αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Τα στοιχεία παρέθεσε η προϊσταμένη της διεύθυνσης δασών, Πολύμνια Σκλαβάκη, στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, τονίζοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη στήριξης της υπηρεσίας με εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορέσει να επεξεργαστεί αυτόν τον όγκο των φακέλων!

«Υπήρχε ανταπόκριση του κόσμου όσον αφορά το αίτημα προς διεκδίκηση της διαφοροποίησης του χαρακτήρα του δασικού χάρτη» σημειώνοντας πως «πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό. Και αν σκεφτούμε ότι όλες αυτές οι ενστάσεις έρχονται και στην υπηρεσία με τη μορφή φυσικών φακέλων, ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος» σημείωσε η κα Σκλαβάκη.

«Η Π.Ε. Χανίων είναι σε επίπεδο Κρήτης ο πιο δασωμένος νομός. Με περίπου το 50% ενταγμένο σε περιοχές NATURA, έχει μια πολύ μεγάλη υπεραξία σε φυσικό πλούτο. Όπου η έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική και δεν είναι, αυτό πρέπει να διορθωθεί μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές»

Πώς εξηγείται 

Σύμφωνα με την κα Σκλαβάκη, οι βασικοί λόγοι που εξηγούν τον τεράστιο αριθμό ενστάσεων είναι:

  • Η αξία της γης στα Χανιά, η οποία προκάλεσε μεγάλο αριθμό αντιρρήσεων ακόμα και για πολύ μικρά τμήματα γης. «Υπάρχουν εκτάσεις ακόμα και μέσα στην ενδοχώρα που αμφισβητούνται, γιατί υπάρχει μια προσδοκία των πολιτών ότι με την αλλαγή του χαρακτήρα θα είναι και ευκολότερη η οποιασδήποτε μορφής αξιοποίηση.
  • «Η γεωμορφολογία της Π.Ε. Χανίων είναι τέτοια που εναλάσσονται σε μικρά τμήματα γεωργικές και δασικές εκτάσεις, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις υπάρχουν και μικρά τμήματα γεωργικών εκτάσεων» εξήγησε.
  • Δεν έχει γίνει κατανοητή η διαφοροποίηση του χαρακτήρα μιας έκτασης με το ιδιοκτησιακό. Όλες οι εκτάσεις βόσκονται -εκτός αυστηρού πυρήνα προστασίας ή αναδασωτέων- . «Η βόσκηση είναι επιθυμητή μέσα στον δασικό χώρο»

Δραματική υποστελέχωση

Για την επεξεργασία των φακέλων, είναι υπό σύσταση διεπιστημονικές επιτροπές, το έργο των οποιων όμως υπονομεύεται από την δραματική υποστελέχωση της διεύθυνσης δασών.

«Η υπηρεσία χρειάζεται κόσμο, χρειάζεται προσωπικό, μόνιμο προσωπικό και προσωπικό με πλήρη σχέση απασχόλησης» τόνισε η κα Σκλαβάκη διευκρινίζοντας ότι έχουν γίνει επανειλημένα αιτήματα στο κράτος.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότιτο τμήμα χαρτογραφήσεων σε μόνιμο προσωπικό στελεχώνεται από τρία άτομα μαζί με την τμηματάρχη! «Προφανώς θα μπουν στην διαδικασία και άλλοι συνάδελφοι από τους οκτώ δασολόγους που είμαστε – μαζί με εμένα- να βοηθήσουμε αλλά πρέπει να πούμε ότι η δασική υπηρεσία δεν έχει μόνο δασικούς χάρτες. Είναι πολλές οι δράσεις της δασικής υπηρεσίας» τόνισε.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν πρόλαβαν

Για τους πολίτες που δεν πρόλαβαν και επιθυμούν να αμφισβητήσουν τον δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης, η κα Σκλαβάκη τους κάλεσε να υποβάλλουν σε αναλογική μορφή, σε χαρτί, το αίτημά τους στην υπηρεσία, καθώς η εφαρμογή έχει κλείσει, δεν τους αφήνει.

«Να μας πουν ότι παρακαλώ δείτε το αυτό, εξετάστε το ως πρόδηλο. Έστω με ένα περίγραμμα από τον δασικό χάρτη αν δεν υπάρχει τοπογραφικό, με συντεταγμένες της έκτασης που τους ενδιαφέρει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ας το κάνουν έστω και τώρα» σημείωσε.

zarpanews.gr

RELATED ARTICLES