Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕν Αναμονή της παρουσίασης του εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το...

Εν Αναμονή της παρουσίασης του εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει θεαματικά τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να πάρει μέτρα, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα που θα ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόστηκε στις αρχές της χρονιάς το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον. Παράλληλα, προωθείται η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές, με στόχο τον περιορισμό των συμβατικών καυσίμων. Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία θα πρέπει τα επόμενα δέκα χρόνια να προωθηθούν, τρία εναλλακτικά καύσιμα: η ηλεκτροκίνηση, τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο. Βέβαια, όπως έχει επισημανθεί από αρκετούς αναλυτές θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες δομές, που θα υποστηρίξουν την τροφοδοσία των οχημάτων. Επιπλέον, ψηλά στην ατζέντα του σχεδίου που αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο είναι η μείωση της ενεργειακής φτώχειας και τέλος η επίσπευση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Οι παραπάνω στόχοι και ιδίως εκείνος της ανάπτυξης των ΑΠΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ του υπουργείου και των αρμόδιων φορέων. Κρίσιμος παράγοντας που αναδεικνύεται από πολλούς φορείς είναι το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών την περασμένη Παρασκευή, το μέλος της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου Ανδρέας Δάνου, αναφέρει πως η εταιρεία «έχει ζητήσει εδώ και 2 χρόνια(16/9/16) άδεια παραγωγής και ακόμα να την πάρει». Αξίζει να σημειωθεί πως η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου, ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και είναι ένας από τους πρώτους ενεργειακούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας. Στόχος του συνεταιρισμού η ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού, μέσω της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Το ζήτημα της γραφειοκρατίας είναι αρκετά σημαντικό, καθώς αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Μ. Σέφτσοβιτς: Η Ευρώπη προτίθεται να ηγηθεί της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ξεκαθαρίσει πως είναι πρωταρχικός στόχος η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς μιλώντας σε συνέδριο, την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, τόνισε πως «για αυτό τον λόγο το ένα τέταρτο του προτεινόμενου προϋπολογισμού μας για το 2021-2027 σχετίζεται με το κλίμα». Όπως είπε αναμένεται να δοθούν συνολικά 320 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ετών. Ειδικότερα, τα λεφτά θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις που σχετίζονται με τη ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υποδομές, την έρευνα και την καινοτομία.

«Φυσικά δεν καθόμαστε και περιμένουμε μέχρι το 2021. Υπάρχουν πολλά άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που λειτουργούν ήδη. Στόχος ο ίδιος, δηλαδή, να ενεργοποιηθούν περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε ο κ. Σέφτσοβιτς.

του Δημήτρη Αβαρλή

energia.gr

RELATED ARTICLES