Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΕξάμηνη παράταση για τα αυθαίρετα προτείνει το ΤΕΕ

Εξάμηνη παράταση για τα αυθαίρετα προτείνει το ΤΕΕ

Διάρκειας έξι μηνών, δηλαδή μέχρι τις αρχές Μαΐου του 2020, θα είναι η παράταση, για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων και αντίστοιχα η παράταση για την ολοκλήρωση της υπαγωγής δηλωμένων αυθαιρέτων στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ, ενώ οι σχετικές προθεσμίες λήγουν στις αρχές Νοεμβρίου 2019.

Η επίσημη πρόταση του ΤΕΕ για την εξάμηνη παράταση, που γνωστοποιεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στάσινος, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στη δημοσιογράφο Μαριάνα Τζάννε εκτιμάται ότι επισφραγίζει τις τελικές εξελίξεις για τα αυθαίρετα,  σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι αξιωματούχοι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, μέσω δηλώσεων τους σε δημοσιογράφους έχουν γνωστοποιήσει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει και θα προχωρήσει σε παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, όπως επίσης και στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Συνέντευξη

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «έχετε δηλώσει ότι πρέπει επιτέλους να µπει ένα τέλος στην τακτοποίηση αυθαιρέτων. Σε μερικές μέρες ο νόμος εκπνέει. Εσείς τι προτείνετε;», που του τέθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης του στο «Πρώτο Θέμα», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός απάντησε ως εξής:

-«Η πρόταση η δική µας προς ΥΠΕΝ είναι να δοθεί παράταση στον υφιστάμενο νόμο για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια να πάμε στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που είναι και συνταγματική µας υποχρέωση. Η ολιγόμηνη παράταση είναι απαραίτητη για να ανέβουν τα σχέδια συνοδεύουν την τακτοποίηση. Υπολογίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία κατά 50%».

Εκκρεμείς υπαγωγές

Κρίσιμη εξέλιξη για την εφαρμογή του πολεοδομικού νόμου 4495/2017 αποτελεί η ολοκλήρωση της υπαγωγής δηλωμένων αυθαιρέτων από τους προηγούμενους πολεοδομικούς νόμους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού οι εκκρεμείς υπαγωγές μέχρι τώρα έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 50%. Δηλαδή από τις πλέον των 700.000 υποθέσεων του περασμένου Μαΐου 2019, όταν είχε δοθεί  τότε εξάμηνη παράταση και η σχετική προθεσμία λήγει στις αρχές Νοεμβρίου 2019, καλύφθηκαν 350.000 υπαγωγές ενώ ισάριθμες υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι για τις εκκρεμείς υποθέσεις και με τη νέα παράταση που θα δοθεί οι μηχανικοί πρέπει να υποβάλλουν όλα τα αρχεία , τα σχέδια και τις μελέτες στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 3 Μαΐου 2020.

-«Αν δεν περαιωθούν οι δηλώσεις του 4178 με τα απαραίτητα στοιχεία, η υπαγωγή που έχει γίνει, ακόμη και αν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα, θα θεωρείται νομικά άκυρη» έχει δηλώσει  ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Δηλώσεις αυθαιρέτων

Όσον αφορά το νόμο 4495 και τις δηλώσεις αυθαιρέτων ο πρόεδρος του ΤΕΕ τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι: «εκτιμώ, με βεβαιότητα, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία οποιουδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο με αυθαιρεσία να το δηλώσει για να μπορεί να το αξιοποιήσει μελλοντικά – και να ευελπιστεί ότι θα εξαιρεθεί για πάντα από την κατεδάφιση και να γλιτώσει τα πραγματικά υπέρογκα πρόστιμα αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, τα οποία όταν θα ξεκινήσουν να «πέφτουν» από το κράτος θα γίνει αντιληπτό ότι είναι δυσβάστακτα και σχεδόν δημευτικά. Ο νόμος 4495 δίνει εκπτώσεις και πολλές δόσεις.  Θα συμβούλευα οποιονδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο με αυθαιρεσία να μιλήσει με ένα μηχανικό της επιλογής του και να του αναθέσει τη δήλωση. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι «πάντα γίνονται ρυθμίσεις αυθαιρέτων» αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ΣτΕ και η νομολογία έχουν συγκεκριμένες ανοχές, το κράτος έχει οργανωθεί, η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Η Πολιτεία, αν θέλει, μπορεί να εντοπίσει ένα αυθαίρετο σε λίγα λεπτά. Η εκτίμησή μου είναι ότι σε ένα – δυο χρόνια από σήμερα θα το κάνει συστηματικά. Νομικά υπάρχει πληθώρα εργαλείων. Και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΕΕ έχουν γεωγραφικό εντοπισμό. Με το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων των αυθαιρέτων, με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, που θα αφορά τα υπάρχοντα κτίσματα, τα επόμενα χρόνια θα είναι θέμα λίγων λεπτών, ίσως και χωρίς ανθρώπινη επέμβαση, να διαπιστώνεται αν ένα ακίνητο είναι νόμιμο ή όχι».

Του Αργύρη Δεμερτζή

ecopress.gr

RELATED ARTICLES