Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΕξελίξεις για το Δυτικό Πολεοδομικό Κέντρο

Εξελίξεις για το Δυτικό Πολεοδομικό Κέντρο

IRAKLEIONΤο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε την Τετάρτη, το σχέδιο σύμβασης το οποίο θα σταλεί για υπογραφή στο ΥΠΕΚΑ μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Δίνεται η η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβιζίου και του ΥΠΕΚΑ για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης του Δυτικού Περιφερειακού Κέντρου Ηρακλείου, το οποίο εντάχθηκε στον Ν. 4315/2014 , ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Ηρακλείου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ανατεθεί το 1995 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα τελευταία χρόνια παρέμενε ουσιαστικά ανενεργή. Αφορά σε περιοχή προτεραιότητας τόσο για τον Δήμο Ηρακλείου όσο και τον Δήμο Μαλεβιζίου, με αυξημένες οικιστικές πιέσεις, ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Επιπρόσθετα λόγω των ποταμών Γιόφυρου και Ξηροποτάμου η εν λόγω περιοχή παρουσιάζει αυξημένη ανάγκη ορθολογικής οργάνωσης του χώρου, ώστε να διασφαλίζεται η πολιτική προστασία.

Η  συνολική έκταση ανέρχεται σε 740 στρέμματα, εκ των οποίων 370 στρέμματα ανήκουν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου και τα υπόλοιπα 370 στρέμματα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μαλεβιζίου. Η περιοχή αυτή περικλείεται δυτικά από την οδό Μουσών, νότια από τη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου και τη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, ανατολικά από τον ποταμό Γιόφυρο και βόρεια από τη δυτική περιμετρική συνδετήριο οδό που ενώνει την οδό Παναγιωτάκη με τη λεωφόρο 3ης Σεπτεμβρίου.

Το Δημοτικού Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο της σύμβασης η οποία θα σταλεί προς υπογραφή στο ΥΠΕΚΑ μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Προβλέπονται στη σύμβαση τα εξής στάδια:

– Τοπογραφική ενημέρωση και κτηματογράφηση.

– Πολεοδομική μελέτη.

– Περιβαλλοντική μελέτη με αναφορά στην γεωλογική μελέτη και τις οριοθετήσεις των ποταμών Γιόφυρος (εγκεκριμένη) και Ξηροπόταμος (υπό έγκριση).

– Πράξη εφαρμογής μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ουσιαστική πρόοδο των διαδικασιών για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού φράγματος του Ξηροποτάμου στις Δαφνές, θέτει τις βάσεις ώστε να πολεοδομηθεί με ασφάλεια μια σημαντική περιοχή προς όφελος των δημοτών.

 

πηγή: cretalive.gr

RELATED ARTICLES