Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕξετάζεται παράταση για τους δασικούς χάρτες – Ακόμη και σήμερα οι ανακοινώσεις

Εξετάζεται παράταση για τους δασικούς χάρτες – Ακόμη και σήμερα οι ανακοινώσεις

Θετικά…φαίνεται πως εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να δοθεί πίστωση χρόνου στην προθεσμία των αιτήσεων για αναμόρφωση των δασικών χαρτών που εκπνέει στις 28 Αυγούστου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται ενδεχομένως και σήμερα.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, ζήτησε να ληφθεί υπόψη ότι «η μηνιαία ασφυκτική προθεσμία που προβλέπεται λήγει από 20 έως 28.8.2020, κατά περίπτωση, ήτοι εντός των θερινών διακοπών, με κλειστά τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και με αδύνατη την εξεύρεση εξειδικευμένου μηχανικού-τοπογράφου-δασολόγου που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά της».

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, «είναι άδικο να χαθούν νόμιμα αποκτημένες περιουσίες λόγω μιας προθεσμίας που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να τηρηθεί, σας παρακαλούμε με απόφασή σας να παρατείνετε ενιαία όλες αυτές τις προθεσμίες έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι αρμόδιοι τεχνικοί να γνωρίζουν πότε θα λήξει η προθεσμία αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει ότι θα γίνει εκ νέου η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών, με σκοπό να συμπεριληφθούν όλα τα κακώς κείμενα που άφηναν μέχρι πρότινος μετέωρους τους πολίτες. Συγκεκριμένα, γίνεται αποχαρακτηρισμός για μερίδα εκτάσεων που μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών εμφανίζονταν ως «δασικές», παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γη την οποία είχε διανείμει το κράτος για καλλιέργεια προ του 1975.

Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, έως τώρα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί.

Οι δασικοί χάρτες σύμφωνα με την Υ.Α. θα αναμορφώνονται, σε όποιο στάδιο της διαδικασίας κύρωσης και αν βρίσκονται, προκειμένου να συμπεριλάβουν τις προβλεπόμενες διοικητικές πράξεις.

Τι πρέπει να υποβάλλουν οι πολίτες όταν υπάρχει κτίσμα με νόμιμη οικοδομική άδεια σε έκταση που φαίνεται δασική

Α) Για οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν προ του έτους 1975:

– Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.

– Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι το υπόψη κτίσμα ή τμήμα αυτού έχει κατασκευαστεί κατ’ εφαρμογή άδειας που δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί.

– Αποτύπωση της απαιτούμενης επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας από ιδιώτη μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση επ’ αυτού για τα όρια αρτιότητας κατά το χρόνο έκδοσής της.

Β) Για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από τις 25-11-2011:

– Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.

– Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι η υπόψη άδεια δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει υλοποιηθεί.

– Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για τα όρια αρτιότητας που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της εν λόγω οικοδομικής άδειας, βάσει του τοπογραφικού διαγράμματος που τη συνοδεύει.

– Αποτύπωση της απαιτούμενης επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας από ιδιώτη μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση επ’ αυτού για τα όρια αρτιότητας κατά το χρόνο έκδοσής της.

eleftherostypos.gr

RELATED ARTICLES