Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕξοικονομώ: Αυξημένο ενδιαφέρον- «Χαμηλά τα ποσά με βάση τον πληθυσμό και το...

Εξοικονομώ: Αυξημένο ενδιαφέρον- «Χαμηλά τα ποσά με βάση τον πληθυσμό και το κτιριακό απόθεμα»

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον προσεγγίζουν οι πολίτες της Κρήτης το Νέο Εξοικονομώ, η ψηφιακή πλατφόρμα του οποίου τέθηκε σε λειτουργία την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, για όλη την χώρα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο νεοεκλεγείς Διοικητής του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης, «ο φετινός κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν μπορεί να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων, καθώς έως τις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται διαρκείς μετατροπές στις αιτήσεις, όλα τα στοιχεία προμηνύουν τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών».

Όπως τονίζει ο κ. Ταβερναράκης, το μέγεθος του ενδιαφέροντος προκύπτει από τα τηλεφωνήματα και τα μειλ πολιτών που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες με σχετικές ερωτήσεις αλλά και το πλήθος των πολιτών που επισκέπτονται τα γραφεία για την έκδοση των απαιτούμενων από την διαδικασία, ενεργειακών πιστοποιητικών.

«Το πρόβλημα όμως», επισημαίνει, «εντοπίζεται στην κατανομή των ποσών στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης». Υπενθυμίζεται ότι σε σύνολο χρηματοδοτήσεων 632 εκατ. ευρώ πανελλαδικά μόλις τα 27 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην Κρήτη (περίπου 13 εκατ. στο Ηράκλειο, 6 στα Χανιά και από 4 σε Ρέθυμνο και Λασίθι) με άμεσες ενισχύσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ποσό που προκύπτει είναι μικρό αν αναλογιστεί κανείς το κτιριακό απόθεμα και τον πληθυσμό του νησιού και εφόσον συγκριθεί με άλλες περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν παρόμοια χαρακτηριστικά».

«Η Κρήτη βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση στο κριτήριο που αφορά τις βαθμοημέρες θέρμανσης, τις ημέρες δηλαδή του χρόνου που οι καιρικές συνθήκες απαιτούν από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πηγές θέρμανσης, όμως σε σύγκριση για παράδειγμα με την Πελοπόννησο, περιοχή στην οποία δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό οι καιρικές συνθήκες, η Κρήτη μειονεκτεί».

Η στόχευση του Νέο Εξοικονομώ για ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων ταυτίζεται πλήρως και με την πρόσφατη Ευρωπαϊκή οδηγία που «ανατρέπει» τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων.

«Η τάση που διαμορφώνεται με τα μεταχειρισμένα ακίνητα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω της τιμής τους, θα ανατραπεί λόγω της Ευρωπαϊκής οδηγίας που ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αναβάθμιση όλων των παλαιών κτιρίων σε ενεργειακή κατηγορία C (σε σύνολο 8 κατηγοριών) σταδιακά, μέχρι και τις 1.1.2033. Με το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεν θα μπορούν να πωλούνται ή να ενοικιάζονται κτίρια με χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία», ανέφερε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου.

neakriti.gr

RELATED ARTICLES