Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Αντιδράσεις μηχανικών για το ζήτημα του βασικού κριτηρίου προτεραιότητας

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Αντιδράσεις μηχανικών για το ζήτημα του βασικού κριτηρίου προτεραιότητας

Πενήντα λεπτά χρειάστηκαν για να κλείσει η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Αττική και να δεσμευτεί το σύνολο του ποσού που είχε δεσμευτεί για την Περιφέρεια και φτάνει τα 144,8 εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα πέντε λεπτά από την έναρξη της λειτουργίας υποβλήθηκαν στο σύστημα περί τις 10.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβαλλοντος, «το Πληροφοριακό Σύστημα λειτούργησε κανονικά και κατόρθωσε να ανταποκριθεί στο ισχυρότατο ενδιαφέρον των πολιτών». Ωστόσο οι μηχανικοί χρειάστηκε για άλλη μια φορά να δώσουν μάχη με το χρόνο και μάλιστα έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις καθυστερήσεις του συστήματος Building Cert του υπουργείου για την υποβολή των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που συνοδεύουν την αίτηση.

Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.50 το πρωί και συνολικά υποβλήθηκαν 17.673 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 8.702, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (144,8 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 16.600 ευρώ.

Εμπόδιο στη διαδικασία ήταν οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο σύστημα του Building Cert, τις οποίες το υπουργείο αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο, με αποτέλεσμα το Building Cert να δέχεται μεγάλο φόρτο. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να αφήσουν εκτός προγράμματος χιλιάδες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα λειτουργίας στην Ηπειρο η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή για 23 λεπτά. Συνολικά υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.344 ευρώ.

ethnos.gr

RELATED ARTICLES