Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Εξοικονομώ - Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια» - Η ακτινογραφία του προγράμματος από...

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια» – Η ακτινογραφία του προγράμματος από τη Γρ. Μπακλατσή

Το φθινόπωρο ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον», όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, ο τρίτος κύκλος του προγράμματος θα ονομάζεται «Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια» και θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό, που θα φτάνει συνολικά στα 850 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν πάνω από 60.000 νοικοκυριά. Επίσης θα χρηματοδοτεί και επιπλέον παρεμβάσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζουν ένα έξυπνο σπίτι, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο και τους στόχους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

  • Ποιες τεχνολογίες θα επιδοτηθούν για ένα έξυπνο σπίτι;

Μέχρι τώρα, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το «Εξοικονομώ» αφορούν κυρίως στην αντικατάσταση κουφωμάτων και στην αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης. Τώρα προστίθενται νέες επιλέξιμες κατηγορίες για στοχευμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις (Smart Home) επιπλέον του ορίου για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που είναι:

ü  Σύστημα θέρμανσης

ü  Ελεγχος ζεστού νερού

ü  Ελεγχος φωτισμού

ü  Hλεκτρικά ρολά

ü  Aυτόματη σκίαση

ü  Ελεγχος φυσικού φωτισμού

ü  Διαχείριση – εξοικονόμηση ενέργειας

ü  Φωτοβολταϊκά

ü  Συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)

ü  Υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα

  • Ποιες επιπλέον αλλαγές φέρνει το νέο «Εξοικονομώ»;

1. Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά 3 κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Αυτό επιβάλλει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών, με αυστηρότερα κριτήρια για τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά των υλικών και την καλύτερη πιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για όλο το πρόγραμμα θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος πριν και μετά την επιδότηση από μηχανικούς, που θα τεκμηριώνεται με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).

2. Επιπλέον ποσό επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις.

3. Μπόνους με επιπλέον επιδότηση 15% για τα ακίνητα που είναι κατασκευασμένα πριν από το 1980.

4. Διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων, με έμφαση στη συνιστώσα της αυτονόμησης.

5. Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.

6. Επιπλέον ποσοστό επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

  • Θα υπάρχει πάλι ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και θα «κλείνει» το σύστημα μόλις εξαντληθούν τα χρήματα;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η νέα δράση θα είναι μονίμως ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους των επιχορηγήσεων και της άτοκης τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ θα εμπλουτίζεται και με νέες επιλέξιμες προς ενίσχυση παρεμβάσεις.

  • Ποια νοικοκυριά θα έχουν δικαίωμα να επιδοτηθούν;
  1.    Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά σε κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) όχι όμως ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα, γραφείο κ.λπ.).
  2.    Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  3.    Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ».
  • Τι πρέπει να προσέξουμε για να μη χάσουμε την επιδότηση;

1ον) Υποβάλουμε μέχρι τέλος Αυγούστου τη φορολογική δήλωση.

2ον) Δηλώνουμε και τακτοποιούμε τυχόν αυθαίρετες κατασκευές μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

3ον) Διορθώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα στον Δήμο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να ταυτίζεται με αυτά που δηλώνουμε στο Ε9, μέχρι 31 Αυγούστου.

4ον) Ελέγχουμε τη διεύθυνση του ακινήτου, ώστε να είναι ίδια σε όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. Ε9, ΔΕΗ, έντυπο της οικοδομικής άδειας).

5ον) Δηλώνουμε το ακίνητο στο Κτηματολόγιο.

  • Ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης;

ü  Το ποσοστό της επιδότησης θα υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας πέντε κατηγορίες, σε σχέση με τις επτά του προηγούμενου κύκλου.

ü  Θα μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας σε κατοικία με ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν από το πρόγραμμα.

ü  Το ποσοστό της επιδότησης θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται.

ü  Θα υπάρχει ανώτατο ύψος δανείων (25.000 ευρώ ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα), ενώ στη διάρκεια αποπληρωμής θα κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια.

ü  Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές και το επιτόκιο σταθερό.

ü  Ο τελικός ωφελούμενος θα μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

  • Ποια είναι τα δικαιολογητικά
  1.    Δελτίο ταυτότητας του φυσικού προσώπου που κάνει την αίτηση ένταξης στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Εναλλακτικά μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριό σας.
  2.    Οικοδομική άδεια για το κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
  3.    Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
  4.    Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση.
  5.    Το τελευταίο αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
  6.    Αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  7.    Για σπίτια που ενοικιάζονται ή παραχωρούνται δωρεάν απαιτούνται αντίγραφο της αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακινήτων (Ε2) και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενοίκου, ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
  8.    Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο τα δυο παραπάνω, πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.
  • Ποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης θεωρούνται ενεργειακές και επιδοτούνται;

1.      Μόνωση της ταράτσας

Η μόνωση της ταράτσας εξασφαλίζει όχι μόνο την υγρομόνωση, αλλά και την θερμομόνωση, για να έχετε περισσότερη ζέστη το χειμώνα και περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.

Η θερμομόνωση και στεγάνωση της ταράτσας γίνεται με πολλούς τρόπους και με μία μεγάλη γκάμα από μονωτικά υλικά.

2.      Θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων

Η ολοκληρωμένη θερμομόνωση των τοίχων, των κολόνων και των τοιχίων συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και επιπρόσθετα, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες προστατεύοντας τόσο το κτίριο αλλά και βελτιώνοντας τις συνθήκες θερμικής άνεσης των κατοίκων του κτιρίου. Η μόνωση εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, στα κρύα του χειμώνα και στις ζέστες του καλοκαιριού, με σημαντική μείωση των εξόδων για θέρμανση και ψύξη.

3.      Αντικατασταση κουφωμάτων

Αλλάζουμε τα εξωτερικά κουφώματα και τοποθετούμε σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου ή pvc. Η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων από σύγχρονα κουφώματα μπορεί να φέρει μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30%.

 Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν διπλά τζάμια και προσφέρουν ασφάλεια και ηχομόνωση.

4.      Εγκατάσταση φυσικού αερίου

Επιλέγουμε την εγκατάσταση φυσικού αερίου και αποδεσμευόμαστε από το πετρέλαιο, μετατρέποντας τον καυστήρα πετρελαίου που έχουμε σε αντίστοιχο φυσικού αερίου.

5.      Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού

Η πλειονότητα των εγκαταστημένων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης είναι ενεργοβόρα, είτε λόγω κακής ή ελλιπής συντήρησης είτε γιατί είναι πολύ παλιά συστήματα με χαμηλή απόδοση. Αντικαθιστούμε το παλιό σύστημα με ένα συστήματα υψηλότερης απόδοσης (π.χ. αντλία θερμότητας, κλιματιστικά inverter).

6.      Σκίαση με τέντες

Η σκίαση με τέντες των όψεων του κτιρίου είναι σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, διότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος ενέργειας, που απαιτεί ένας χώρος δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο περιβάλλον, με συνθήκες πολύ ικανοποιητικού φωτισμού όπως και επαρκούς αερισμού.

Η χρήση συστημάτων σκίασης στα κτίρια επιβάλλεται όταν τα επίπεδα ηλιοφάνειας στην περιοχή είναι υψηλά.

7.      Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν βασικό συμπλήρωμα της ενεργειακής κατοικίας και προσφέρουν άφθονο και δωρεάν ζεστό νερό όλον τον χρόνο. Ποιοτικός ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να λειτουργεί με αντιψυκτικό υγρό διότι αυτό σημαίνει ότιαντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και έτσι προστατεύονται οι ηλιακοί συλλέκτες. Με την χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας από 40% έως 80%, άρα και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES