Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕξοικονομώ κατ' Oίκον: Νέα κριτήρια και νέες επιδοτούμενες δράσεις

Εξοικονομώ κατ’ Oίκον: Νέα κριτήρια και νέες επιδοτούμενες δράσεις

Εντός του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει ειδική ρήτρα αυξημένης επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές.

Όπως παρουσίασε και πρόσφατα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Ξεπερνώντας την πανδημία: ενέργεια, οικονομία, επενδύσεις, υγεία», στον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πειρλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για τη χωροταξία και σειρά δράσεων όπως η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ», τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών κ.α.

Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς ο τίτλος του νέου προγράμματος θα είναι «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καθώς πέραν των γνωστών παρεμβάσεων στις κατοικίες που αφορούν στην θερμομόνωση, τα κουφώματα τις τέντες και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις θα υπάρχουν και οι νέες τεχνολογίες που χαρακτηρίζουν ένα «Έξυπνο Σπίτι».

Το πρόγραμμα θα ενσωματώνει στην αναβάθμιση των κατοικιών τεχνολογίες όπως είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης ενώ θα επιδοτούνται η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι μπαταρίες καθώς και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Θα επιδοτηθούν επίσης παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους για εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι η θέρμανση, ο φωτισμός και οι ανελκυστήρες.

Εάν με τις παρεμβάσεις επιτευχθούν υψηλοί ενεργειακοί στόχοι, όπως αναβάθμιση κατά τέσσερις ενεργειακές κατηγορίες, θα προβλέπεται αύξηση της επιδότησης.

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι πως οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι περισσότεροι καθώς θα μειωθούν οι εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 με παράλληλη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Προβλέπεται, τέλος, και ειδικό κίνητρο για τις λιγνιτικές περιοχές με την εισαγωγή «ρήτρας δίκαιης μετάβασης» όπως άλλωστε έχει ξεκινήσει να γίνεται σε όλες τις δράσεις του Υπουργείου αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα, αρκεί να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιούνται ως κύριες.

-Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες.

-Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Ανεξαρτήτως του ποσοστού επιδότησης, το μέγιστο ποσό το οποίο μπορεί να πάρει ο αιτών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Το όριο των 25.000 ευρώ αυτό ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία πως θα μεταβληθεί.

-Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λάβει τραπεζικό δάνειο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αρκεί να έχει διαθέσιμο το υπόλοιπο του ποσού που απαιτείται.

greenagenda.gr

RELATED ARTICLES