«Κόφτη» στην υποβολή μαζικών αιτήσεων στην πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» από μεγάλα τεχνικά γραφεία που έχουν καταφύγει στη χρήση λογισμικών (με νόμιμο τρόπο) με αποτέλεσμα να καταχωρούν τάχιστα τις προτάσεις πελατών τους έναντι φυσικών προσώπων και μικρότερων συμβούλων έργου, αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας αποφάσισε να παρατείνει κατά δύο εβδομάδες τις προθεσμίες των υπολοίπων Περιφερειών, καθώς και για τις πολυκατοικίες. Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σκρέκας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις για την ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων στην πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ώστε να είναι διευρυμένη η συμμετοχή ιδιοκτητών κατοικιών στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πηγές από την αγορά των μηχανικών, μεγάλα τεχνικά γραφεία που αναλαμβάνουν την προετοιμασία των φακέλων και την υποβολή αιτήσεων φυσικών προσώπων στο πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, έχουν επενδύσει… στην προμήθεια λογισμικών που τους επιτρέπει να συμπληρώνουν πολύ γρήγορα τα δικαιολογητικά και να ρίχνουν αυτόματα στην πλατφόρμα τις προτάσεις των πελατών τους. Έτσι, δεν προλαβαίνουν άλλοι υποψήφιοι, είτε απλοί πολίτες είτε μηχανικοί με μικρότερα γραφεία, να πατήσουν γρήγορα το «κλικ» για την αποστολή των αιτήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, με βάση και τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για την πορεία της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στις περιφέρειες όπου μέχρι στιγμής έχει ανοίξει η πλατφόρμα, πως σε πολλές περιπτώσεις αυτή κλείνει σε διάστημα ακόμη και 15 ή 20 λεπτών. Η μαζική αποστολή αιτήσεων δεσμεύει τα διαθέσιμα κονδύλια κι έτσι το σύστημα δεν δέχεται άλλες.

Το πρόβλημα αυτό έχει προκύψει, όπως επισημαίνει και το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του στις 23 Δεκεμβρίου, από την απουσία κριτηρίων υποβολής και αποδοχής αιτήσεων. Τέτοια θα μπορούσαν να ήταν η «ενεργειακή φτώχια», η εξοικονομούμενη ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνάρτηση με τον αιτούμενο προϋπολογισμό κ.λπ. Με πιο απλά λόγια, η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η ταχύτητα με την οποία θα υποβληθεί η αίτηση…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν προτίθεται όσο είναι σε εξέλιξη αυτός ο κύκλος του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» να προχωρήσει σε αλλαγές στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Ωστόσο ερευνά τον τρόπο τεχνικών παρεμβάσεων στην πλατφόρμα ώστε να είναι πιο δίκαιη και διευρυμένη η αποδοχή αιτήσεων.

Οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή αιτήσεων όπως ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ είναι:

  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η 25η Ιανουαρίου.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η πλατφόρμα θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίου.

Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου σε όλη την επικράτεια.

Χρήστος Κολώνας

euro2day.gr