Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕπίσκεψη του Ecocity στις Βρυξέλες με Αντικείμενο Συζήτησης την Ρύπανση

Επίσκεψη του Ecocity στις Βρυξέλες με Αντικείμενο Συζήτησης την Ρύπανση

ecocityΤο μεσημέρι της Παρασκευής 20 Ιουνίου, η Αποστολή του ECOCITY στις Βρυξέλλες, επισκέφθηκε το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε συνάντηση με την εκπρόσωπο του κα Elena Visnar– Malinovska, αρμόδια σε θέματα αστικού περιβάλλοντος και ποιότητας του αέρα.

Η κα Visnar υποδέχθηκε τη νικήτρια ομάδα της Εκστρατείας ECOMOBILITY και αναφέρθηκε στην πολύχρονη εμπειρία από τη συνεργασία, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον της για τις απόψεις των νέων ανθρώπων και ζήτησε στοιχεία για τα Τρίκαλα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Με αφορμή την έκφραση του προβληματισμού της για την ποιότητα του αέρα στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, συζητήθηκαν δύο σημαντικά προβλήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ECOCITY.

Στο πρώτο εκφράσθηκε ο προβληματισμός για την αύξηση των μικροσωματιδίων στον αέρα των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας στην περίοδο του χειμώνα, όπως έδειξαν οι μετρήσεις τους Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο δεύτερο θέμα συζητήθηκαν στοιχεία που εξετάζει Επιτροπή Επιστημόνων του ECOCITY, σχετικά με τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Κορινθιακού Κόλπου από περιβαλλοντική ζημιά, που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων στη περιοχή. Ειδικά για το δεύτερο συμφωνήθηκε η αξιολόγηση και τεκμηρίωση, που θα οδηγήσει σε καταγγελία περιβαλλοντικής ζημιάς, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε το ECOCITY.

H Αποστολή, στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Γενική Διευθυνσης Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου φιλοξενήθηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ο οποίος ξενάγησε την ομάδα στα στούντιο και μίλησε λειτουργία του Τομέα, καθώς και το σημαντικό έργο παραγωγής και διαχείρισης του οπτικοακουστικού υλικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Σάββατο 21 Ιουνίου, η Ομάδα των μαθητών ξεναγήθηκε στην πόλη και γνώρισε το αξιόλογο σύστημα της πράσινης μετακίνησης στις Βρυξέλλες, τον πλούτο επιλογών Μέσων Μεταφοράς, το δίκτυο των ενοικιαζόμενων ποδηλάτων, καθώς και τη μέριμνα μετακίνησης πολιτών με κινητικές δυσκολίες, που προσφέρει η πόλη.

Την Κυριακή επέστρεψε η Αποστολή του ECOCITY γεμάτη εμπειρίες και όμορφες εικόνες στις αποσκευές τους. Στην επίσκεψη στις Βρυξέλλες συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ECOCITY Θάνος Ζαφειρόπουλος, ο Υπεύθυνος Συντονισμού της Εκστρατείας ECOMOBILITY για την Κεντρική Ελλάδα Πέτρος Κρητικός, η Υπεύθυνη Προώθησης της Εκστρατείας Ιωάννα Φακιδάρη, η καθηγήτρια της Ομάδας των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων Ευανθία Αστρίτη, οι μαθήτριες Βικτώρια Τσεκούρα, Δέσποινα Καραμπάση, Ελιάνα Καψάλη, Μαρία Κέφου, Μαρία Κουστέλιου, Δήμητρα Κουτή και οι μαθητές Δημήτρης Μητσιούλης, Θανάσης Σακελλαρίου.

 

Πηγή: www.energia.gr

RELATED ARTICLES