Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕπενδύσεις 1 δισ. σε ΑΠΕ από τη γαλλική Akuo

Επενδύσεις 1 δισ. σε ΑΠΕ από τη γαλλική Akuo

Ενα επενδυτικό πρόγραμμα που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει όλη την γκάμα των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από αιολικά και φωτοβολταϊκά για την ηπειρωτική χώρα, μέχρι την αποθήκευση και «επιπλέοντα» φωτοβολταϊκά για τα νησιά ακόμη και φωτοβολταϊκά «κεραμίδια» υψηλής αισθητικής στη διάθεση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και φωτοβολταϊκή τεχνολογία για τις αγροτικές καλλιέργειες, πρόκειται να υλοποιήσει στην Ελλάδα σε ορίζοντα  πέντε ετών η γαλλική εταιρεία Akuo Energy Ιnternational.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο των ΑΠΕ, με δραστηριότητα σε 18 χώρες, που από το 2018 έχει εντάξει στη στρατηγική της και την Ελλάδα. Μέσω της θυγατρικής της Akuo Energy Greece έχει υποβάλει αιτήσεις για άδειες παραγωγής από ΑΠΕ  συνολικής ισχύος 1 GW (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ πρόσφατα εξαγόρασε τρία αιολικά πάρκα στην Πέλλα επενδύοντας 150 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία 

Στα πλάνα της εταιρείας είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 750 MW αυτόνομα αλλά και η  ανάπτυξη φωτοβολταϊκών 284 MW σε συνεργασία με την ιταλική Enel. H συμφωνία μεταξύ των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών στον κλάδο των ΑΠΕ  για την ελληνική αγορά, αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

Για τα σχέδια της Akuo στην Ελλάδα και το ειδικό ενδιαφέρον της για τα ελληνικά νησιά μίλησε στην «Κ» ο πρόεδρος και ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας Eric Scotto που βρέθηκε στην Αθήνα για το ενεργειακό συνέδριο του Hellenic Association for Energy Economics (HAEE).

«Η Ελλάδα είναι από τις πιο προικισμένες χώρες της Ευρώπης διαθέτει πολύ αέρα και πολύ ήλιο. Επιπλέον αυτού, ο λόγος που είμαστε εδώ είναι ότι έχουμε επιβεβαιώσει από την ελληνική κυβέρνηση και ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να κλείσει όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια μέχρι το 2023 και αυτό ανοίγει μια τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη ΑΠΕ», αναφέρει ο κ. Eric Scotto.

Η δυνατότητα που έχει η Ελλάδα για μεγάλη παραγωγή από ΑΠΕ ανοίγει και μια μεγάλη ευκαιρία για αποθήκευση, η οποία είναι ταυτόχρονα και προϋπόθεση για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, τονίζει ο ίδιος και αποκαλύπτει το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την ανάπτυξη υβριδικών έργων (φωτοβολταϊκά και αποθήκευση) στα ελληνικά μη διασυνδεδεμένα νησιά.

«Η Αkuo ιστορικά έχει ξεκινήσει να δουλεύει πολύ με νησιά και να δίνει λύσεις ηλεκτροδότησης με τεχνολογίες ΑΠΕ, οπότε ήταν οφθαλμοφανές ότι κάποια στιγμή θα φτάναμε και στην Ελλάδα που έχει πολλά νησιά για να προσφέρει την εμπειρία την οποία έχει αναπτύξει εδώ και 14 χρόνια», τονίζει ο κ. Scotto και συμπληρώνει:

«Είμαστε πρωτοπόροι και ανταγωνιστικοί στον τομέα.  Εχουμε εμπειρία από μεγάλα project, όπως στην Πορτογαλία όπου πέρυσι κερδίσαμε τον διαγωνισμό για φωτοβολταϊκό 450 MW,  όταν δώσαμε τιμή 14 ευρώ/MW σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλότερης τιμής. Τώρα χτίζουμε στις ΗΠΑ δύο μεγάλα αιολικά έργα, ένα  330 MW και ένα 90 MW για την παραγωγή του οποίου έχουμε υπογράψει διμερές συμβόλαιο με τη Morgan Stanley».

«Η Akuo έχει μεγάλη εμπειρία από παλιά σε μεγάλα έργα αποθήκευσης και είμαστε στην ευχάριστη  θέση να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία μας με τον διαχειριστή του συστήματος και κυρίως στα νησιά. Τα πρώτα μας έργα αποθήκευσης πριν από 8 χρόνια ήταν σε νησιά, όπως η Κορσική, σε νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική. Αρα, είναι η ώρα πλέον για τα νησιά της Ελλάδας», τονίζει ο ίδιος και αποκαλύπτει ότι η Akuo έχει επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων στα ελληνικά νησιά τα οποία συζητάει με τους διαχειριστές της αγοράς και τους αρμόδιους φορείς.

Πορεία

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η πορεία τους θα εξαρτηθεί από το πότε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταρτίσει το θεσμικό πλαίσιο για τον μηχανισμό αποζημίωσης της ενέργειας που θα παράγεται από τα υβριδικά έργα. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και το ΚΑΠΕ. Μιλάμε με όλους τους εμπλεκομένους. Πρέπει όμως και το υπουργείο να βγάλει το θεσμικό πλαίσιο για την αποζημίωση των υβριδικών συστημάτων στα νησιά. Εμείς σαν εταιρεία αναμένουμε το θεσμικό πλαίσιο για να μπούμε στον χώρο αυτό που τον ξέρουμε καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει  υβριδικές μονάδες ΑΠΕ  στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, δεδομένου ότι συμβάλλουν δραστικά στην επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος και προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση έναντι των δαπανών  από τη λειτουργία των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ. Για τον σκοπό αυτό έχει υποβάλει στην Κομισιόν προς έγκριση ένα μεταβατικό μηχανισμό στήριξης υβριδικών μονάδων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανακοίνωσε προσφάτως στο συνέδριο του Economist η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο μηχανισμός αυτός έχει γίνει προσωρινά αποδεκτός από την DGcomp.

Τεχνολογία

Η Αkuo έχει στη φαρέτρα της και προηγμένες φωτοβολταϊκές τεχνολογίες, όπως τα επιπλέοντα φωτοβολταϊκά, καθώς λειτουργεί το μεγαλύτερο της Ευρώπης, ισχύος 17 MW στη Ν. Γαλλία. Επιπλέον φέρνει στην Ελλάδα τεχνολογίες φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή ενέργειας που μπορούν να εγκατασταθούν στις σκεπές, κάτι σαν φωτοβολταϊκά… κεραμίδια.

Δεν πρόκειται για τα γνωστά φωτοβολταϊκά στέγης, όπου εγκαθίσταται πάνελ στις συμβατικές στέγες (ταράτσες κ.λπ.) αλλά η ίδια η στέγη του κτιρίου είναι μια κατασκευή από φωτοβολταϊκά πάνελ. «Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους Ελληνες αρχιτέκτονες και μιας αισθητικής παράλληλα με τη δυνατότητα της αυτοπαραγωγής που προσφέρουμε με τα φωτοβολταϊκά… κεραμίδια», αναφέρει ο κ. Scotto. Η Akuo είναι έτοιμη, όπως αποκαλύπτει να φέρει στην Ελλάδα και τεχνολογία που συνδυάζει την αγροτική παραγωγή με την παραγωγή από φωτοβολταϊκά.

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES