Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΕπενδύσεις 800 εκατ. βρίσκονται σε εξέλιξη​​​​​​ στην αγορά ακινήτων.

Επενδύσεις 800 εκατ. βρίσκονται σε εξέλιξη​​​​​​ στην αγορά ακινήτων.

Εργα ανάπτυξης ακινήτων αξίας 800 εκατ. ευρώ δρομολογούνται στην Αττική, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, σε μια σαφή ένδειξη της ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και της αγοράς ακινήτων. Μάλιστα, αρκετά από τα έργα αυτά κυοφορούνταν ήδη πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης (π.χ. το Cambas Project), προτού «παγώσουν» λόγω της ύφεσης και της έλλειψης κεφαλαίων, για να ανεβάσουν και πάλι ρυθμό την τελευταία διετία.

Η μεγαλύτερη σε ύψος ανάπτυξη εντοπίζεται στα πρώην Κτήματα Καμπά στην Παλλήνη, με το Cambas Project της REDS (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ) να βρίσκεται πλέον στα τελικά στάδια για την αδειοδότησή του, ύστερα από σχεδόν 14 χρόνια. Πρόκειται για την αξιοποίηση έκτασης 315 στρεμμάτων για την ανάπτυξη ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία ενός συγκροτήματος κτιρίων γραφείων, χώρων αναψυχής, σημείων εστίασης και ξενοδοχείου.

Με βάση τους όρους της πολεοδόμησης της έκτασης, θα αξιοποιηθούν 133.000 τ.μ., εκ των οποίων η δομήσιμη επιφάνεια θα ανέλθει σε 80.000 τ.μ. (50% εξ αυτών θα αφορά γραφεία) και οι ανοικτοί χώροι 53.000 τ.μ. Επί του παρόντος, δεν έχει αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης, ωστόσο, όπως διαφαίνεται, στόχος της REDS είναι να συνεργαστεί και με κάποιον στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναζητηθεί με μεγαλύτερη ένταση πλησιέστερα προς την ημερομηνία έκδοσης των οικοδομικών αδειών, η οποία προσδιορίζεται χρονικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Εκτός από την ανάπτυξη στην Παλλήνη, η REDS έχει αναλάβει και την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά την ανακατασκευή της μαρίνας και την ανάπτυξη ενός σημαντικού πόλου έλξης επισκεπτών, αλλά και τουριστών. Στόχος είναι η αξιοποίηση των πολεοδομικών δυνατοτήτων που δίνει το Προεδρικό Διάταγμα της περιοχή, μέσω της κατασκευής πρόσθετων χώρων επιφανείας 18.500 τ.μ., στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκεται ένα πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά κι εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής, σούπερ μάρκετ και συνεδριακό κέντρο.

Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα έργα δρομολογείται από τον όμιλο Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς 252, στο ύψος του Ελαιώνα.  Με βάση σχετική μελέτη, που εκπόνησε για λογαριασμό της Βιοχάλκο η εταιρεία ARIS Architects SA (Α. Μητρόπουλος), προβλέπεται η δημιουργία του πρώτου υπερτοπικού πόλου τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort). Πρόκειται για επένδυση ύψους 117 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο ξενοδοχεία, ένα μουσείο, ένα κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, αθλητικές υποδομές, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, όπως επίσης και κοινωφελείς εγκαταστάσεις (κέντρο αποκατάστασης). Παράλληλα, ο όμιλος Βιοχάλκο προωθεί την επέκταση και του εμπορικού κέντρου River West στη Λ. Κηφισού, αξιοποιώντας γειτονικό οικόπεδο. Εκεί επενδύονται περί τα 20 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη κτιρίου, όπου θα φιλοξενηθούν νέα εμπορικά καταστήματα και μια υπεραγορά.

Περί τα 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει και ο όμιλος Κωνσταντίνου για τη δημιουργία ενός σύνθετου πόλου εμπορίου και αναψυχής στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, αξιοποιώντας ιδιόκτητη έκταση συνολικής επιφάνειας 85 στρεμμάτων. Η νέα επένδυση προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος μεικτής χρήσης. Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη κτιρίων επιφάνειας 50.000 τ.μ. συνολικά, ενώ από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αναμένεται να δημιουργηθούν 722 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση έχει λάβει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στην αγορά γραφείων, η μεγαλύτερη επένδυση αυτήν την περίοδο δρομολογείται από την εταιρεία Panterra, ένα σχήμα που έχουν συστήσει η Dimand (51%) με την Prodea (49%). Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας σχεδιάζει την αξιοποίηση δύο οικοπέδων που απέκτησε από την Τρ. Κύπρου, προκειμένου να αναπτύξει ένα σύγχρονο συγκρότημα κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφανείας 24.000 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές είναι και οι επενδύσεις συνολικού ύψους της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ που προωθεί ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate στην περιοχή του Πειραιά. Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση των τριών επιμέρους φάσεων ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Αγιο Διονύσιο, η εταιρεία εισέρχεται στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης, με την κατασκευή 200 επιπλωμένων διαμερισμάτων σε ακίνητα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Πρόκειται για επένδυση 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία οικιστικού συγκροτήματος με κεντρική διαχείριση.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά. Πρόκειται για επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί από το σχήμα της Dimand-EBRD και της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία). Ο Δήμος Πειραιά «έτρεξε» τον σχετικό διαγωνισμό τους προηγούμενους μήνες, από τον οποίο προέκυψε ο εν λόγω ανάδοχος και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου. Εκεί, σχεδιάζεται η ανάπτυξη μεικτής χρήσης εμπορίου και γραφείων. Στο ισόγειο θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα 7.000 τ.μ. και στο υπόλοιπο κτίριο θα αναπτυχθούν τα πιο σύγχρονα γραφεία της χώρας, καθώς στόχος των επενδυτών είναι να προσελκύσουν ναυτιλιακές εταιρείες. Στόχος των επενδυτών είναι να δημιουργήσουν το πιο φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο της χώρας, τόσο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όσο και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, αλλά και στη χρήση πρωτοποριακών υλικών.

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES