Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕπιδότηση 800.000 Ευρώ για μία Θέση Εργασίας!

Επιδότηση 800.000 Ευρώ για μία Θέση Εργασίας!

ypanΜε περίπου 800.000 ευρώ επιδοτεί το ελληνικό δημόσιο κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται στη “μεταποίηση”, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη για τις επενδύσεις που εντάσσονται στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου. Από τον κατάλογο του υπουργείου προκύπτει πως στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκαν 311 επενδύσεις στη “μεταποίηση”, που λαμβάνουν κρατική επιδότηση 565 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 695 θέσεων εργασίας.

Επειδή είναι δύσκολο να βρεθούν σήμερα 311 βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που επενδύουν, κάποιοι άρχισαν να ψάχνουν τις λίστες με τις εταιρείες που λαμβάνουν επιχορήγηση από τον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού. Διαπίστωσαν πως στην κατηγορία «μεταποίηση» είχε εντάξει το υπουργείο Ανάπτυξης εκατοντάδες επενδύσεις για αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλα ενεργειακά έργα. Είναι ζήτημα αν μεταξύ των 310 επενδύσεων υπάρχουν και 40 που προέρχονται από βιομηχανικές επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες είναι επενδύσεις από εταιρείες του ενεργειακού τομέα οι οποίες, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργούν ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Είναι λογικό πως οι θέσεις εργασίας δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για τη στήριξη μιας επένδυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μπορεί, για παράδειγμα, ο αναπτυξιακός νόμος να επιδοτεί μια επένδυση σε καινοτόμο δραστηριότητα που δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας. Μπορεί, επίσης, να επιδοτείται μια επένδυση που δημιουργεί λίγες θέσεις εργασίας, αλλά ενισχύει έναν άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Το άσχημο είναι, όπως επισημαίνουν όσοι ασχολούνται με τις επενδύσεις, πως οι εταιρείες «μεταποίησης» του καταλόγου του κ. Μηταράκη δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Συνεπώς το δημόσιο εμφανίζεται γαλαντόμο με επενδύσεις που έχουν περιορισμένο ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας αφού ο εξοπλισμός (π.χ. των αιολικών) εισάγεται, ενώ το κόστος εγκατάστασης είναι μικρό τμήμα της επιδοτούμενης επένδυσης. “Ουδείς φυσικά αμφισβητεί την ανάγκη των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)” επισημαίνουν όσοι διαφωνούν με το σημερινό μοντέλο επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου. Προσθέτουν, όμως, πως “σίγουρα δεν είναι επενδύσεις στη μεταποίηση, όπως εμφανίζονται”.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του καταλόγου είναι ο μεγάλος αριθμός ετερόρρυθμων εταιρειών, και ΕΠΕ που λαμβάνουν γενναίες επιχορηγήσεις, με σημαντικό ποσοστό εξ αυτών να βρίσκεται “υπό ίδρυση”. Έτσι, όσοι… περίεργοι αναζητούν τους ιδιοκτήτες τους είναι δύσκολο να τους εντοπίσουν μέχρι να ιδρυθούν.

Από την ανάγνωση του καταλόγου προκύπτουν και άλλα συμπεράσματα: Μέσω της ειδικής κατηγορίας περιφερειακών ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου χρηματοδοτούνται 6 επενδύσεις στην Αττική στις οποίες περιλαμβάνονται τρεις στον τουριστικό κλάδο (από την ίδια τουριστική εταιρεία), μία από εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, μία από σταθμό αυτοκινήτων στο Μαρούσι και μία από βιομηχανική εταιρεία (Elbisco). Στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πάντως, μέσω της κατηγορίας “γενική επιχειρηματικότητα” χρηματοδοτούνται αρκετές άλλες επενδύσεις από βιομηχανίες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ (λαμβάνει επιχορήγηση 3 εκατ. ευρώ) της εταιρείας καλωδίων Fulgor που ανήκει πλέον στον όμιλοΒιοχάλκο, 5,8 εκατ. ευρώ της ΕΛΑΣΤΡΟΝ, 6,8 εκατ. ευρώ της Polisan Hellas (παραγωγή ρυτίνης, PET και προπλασμάτων), 3,5 εκατ. ευρώ απότη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη,14,7 εκατ. ευρώ από την Crown Hellas, περί τα 2 εκατ. ευρώ από την Ικτίνος κ.λ.π. Γενικά κάποιος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ώστε να εντοπίσει μέσα στον ορυμαγδό των επενδύσεων σε αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λ.π. τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που είχαν την τόλμη να επενδύσουν και το κουράγιο να ζητήσουν επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό νόμο.

Η εικόνα διασώζεται από τον τουριστικό κλάδο. Στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού εντάχθηκαν 109 επενδύσεις από μεγάλες και μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτούνται με 284,8 εκατ. ευρώ και δημιουργούν 1.404 νέες θέσεις εργασίας.

του Φώτη Κόλλια

Πηγή: www.euro2day.gr

RELATED ARTICLES