Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕπιμένει στην εξαγορά του ΑΔΜΗΕ το Δημόσιο

Επιμένει στην εξαγορά του ΑΔΜΗΕ το Δημόσιο

admieΤο ενδεχόμενο της μεταβίβασης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο επανήλθε στο για μια ακόμα φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Η συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ χωρίς συμφωνία, ωστόσο νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Τονίστηκε ακόμη, ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται, μπορεί να εξασφαλισθεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρίας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Aγνωστο παραμένει το πως θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, μιας και η πρόταση για παραχώρηση στη ΔΕΗ ισόποσης αξίας μετοχές απ’ αυτές που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες ΔΕΚΟ, όσο και εκείνη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα να βρεθεί λύση εντός των προσεχών ημερών.

 

Πηγή:ered.gr

RELATED ARTICLES