Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕπτά χρόνια στο... περίμενε ο βιολογικός καθαρισμός στο Κορωπί.

Επτά χρόνια στο… περίμενε ο βιολογικός καθαρισμός στο Κορωπί.

Στις 25 Ιουλίου 2013 είχε υπογραφεί η σύμβαση, ύψους 95 εκατ. ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της κοινοπραξίας Κλ. Ρούτσης – ΕΡΕΤΒΟ – ΑΑΓΗΣ για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου, του πρώτου από τους βιολογικούς καθαρισμούς που έχουν σχεδιαστεί για την Αττική και βρίσκονται ακόμα στα σχέδια.

Η σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου εντός τριετίας, δηλαδή τον Ιούλιο του 2016. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το έργο παραμένει ημιτελές, εξαιτίας τεράστιων προβλημάτων με απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες, με τη νέα ημερομηνία παράδοσης να είναι η 6η Νοεμβρίου 2020!

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο ανάδοχος κέρδισε και αποζημίωση 1,7 εκατ. ευρώ εξαιτίας των καθυστερήσεων από πλευράς δημοσίου.

Η εμπειρία από τον πρώτο βιολογικό καθαρισμό τρομάζει όσους παρακολουθούν το σχεδιασμό για τα νέα ΚΕΛ τα έργα για την κατασκευή των οποίων προωθεί η ΕΥΔΑΠ -1,33%. Η κρατική εταιρεία έχει αναλάβει να προχωρήσει τους διαγωνισμούς κατασκευής των τριών Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Πικερμίου – Σπάτων – Αρτέμιδας, Μαραθώνα και Σαρωνικού και εκατοντάδων χιλιομέτρων δικτύων αποχέτευσης, ώστε να σταματήσει η χώρα να πληρώνει ετήσια πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για έργα άνω των 600 εκατ. ευρώ που αν κρίνουμε από την εμπειρία του Κορωπίου θα περάσουν δια πυρός και σιδήρου.

Φώτης Κόλλιας

euro2day.gr

RELATED ARTICLES