Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΕρχονται νέες αντικειμενικές αξίες

Ερχονται νέες αντικειμενικές αξίες

ypourgeio-oikonomikon-ktirio-suntagmaΤη διαδικασία για τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν, πιθανόν από το 2017 δρομολογεί σταδιακά η κυβέρνηση. Βάσει απόφασης που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, συστήνεται επιτροπή που θα αναλάβει:

1. Εως τα τέλη Αυγούστου την εκπόνηση σχετικού προγράμματος δράσης για την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.

2. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, τον καθορισμό μεθοδολογίας εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία, και συλλογή στοιχείων για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να αντανακλούν όσο ακριβέστερα γίνεται τις συνθήκες στην αγορά.

3. Εως τον Σεπτέμβριο του 2015 πρέπει να είναι έτοιμο το σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων.

4. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί οι σχετικοί Δείκτες Τιμών Ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη σύγκλισης εμπορικών και αντικειμενικών τιμών είναι αδιαμφισβήτητη, με δεδομένες τις μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται. Είναι ενδεικτικό πως στην Αττική καταγράφονται πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αξία στον Δήμο Αθηναίων και τα βόρεια προάστια, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των ζητούμενων τιμών από 3% έως 33% ανάλογα με την περιοχή, ενώ στα παλαιά διαμερίσματα το ποσοστό κυμαίνεται από 20% έως 70% ανάλογα με την περιοχή.

Πηγή: www.imerisia.gr

RELATED ARTICLES