Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΕρώτηση για τον έλεγχο δόμησης κτιρίων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Ερώτηση για τον έλεγχο δόμησης κτιρίων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

adeies_domisis

Ερώτηση για τον έλεγχο δόμησης κτιρίων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη κατέθεσαν στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη οι σεισμόπληκτοι, τόσο από το σεισμό του ’14 όσο και από τον φετινό (της Λευκάδας), βιώνουν μια δυσμενή πραγματικότητα και στον τομέα της ατομικής κατοικίας, αφού μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη στέγαση βρίσκονται σε τέλμα. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται πιο έντονα στην επιφάνεια το πρόβλημα στον έλεγχο της δόμησης. Αντί οι έλεγχοι να γίνονται με ευθύνη του κράτους από τις πολεοδομίες και να είναι δωρεάν για όλο το λαό, η ρύθμιση των πολεοδομικών θεμάτων αφήνεται στην αγορά και οι έλεγχοι διενεργούνται από ιδιώτες μηχανικούς – ελεγκτές. Η ιδιωτικοποίηση στον έλεγχο της οικοδομικής δραστηριότητας μετατρέπει την ασφάλεια στην κατοικία σε ατομική ευθύνη των εργαζομένων – ιδιοκτητών, νομιμοποιεί την υποστελέχωση στις πολεοδομίες και ανοίγει δρόμους για την απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών ελέγχου.

Επιπλέον, η προώθηση του ελέγχου από ιδιώτες μηχανικούς στο Νομό Κεφαλονιάς διαμορφώνει χρονοβόρους όρους και δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση για τους σεισμόπληκτους, προκειμένου να γίνει η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων κτισμάτων (κυρίως στην περιοχή της Παλικής, της Βόρειας Κεφαλονιάς και της Ιθάκης) που κρίθηκαν κατεδαφιστέα και είναι περίπου 270. Σύμφωνα με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία (Ν. 4030/2011, ΦΕΚ Α 249/2011 και YA 299, ΦΕΚ Β 57/2014) θα πρέπει σε κάθε Νομό να υπάρχουν τουλάχιστον 10 ιδιώτες μηχανικοί – ελεγκτές δόμησης. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως συμβαίνει για το Νομό Κεφαλονιάς, οι ελεγκτές δόμησης δύνανται να κληρώνονται και από όμορους νομούς.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια:

Να κληρώνονται ελεγκτές δόμησης για κτίρια στην Κεφαλονιά και Ιθάκη από όμορους νομούς οι οποίοι για διάφορους λόγους (π.χ. λόγω του αυξημένου κόστους μετακίνησης), απορρίπτουν -όπως και έχουν δικαίωμα- την πραγματοποίηση του έλεγχου δόμησης. Ως αποτέλεσμα συμβαίνει το τραγελαφικό να κληρώνονται 3, 4 ακόμα και 5 ελεγκτές δόμησης διαδοχικά και στη συνέχεια να απορρίπτουν τον έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο για τον έλεγχο δόμησης οι ιδιοκτήτες μπορεί να περιμένουν ακόμα και ένα μήνα.

Όταν ελεγκτής δόμησης από όμορο νομό αποδεχτεί την κλήρωσή του για έλεγχο στην Κεφαλονιά, το κόστος εξόδων μετακίνησης και διαμονής του βαρύνουν τον ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (YA 299, ΦΕΚ Β 57/2014). Υπάρχουν περιπτώσεις που το κόστος των μεταφορικών εξόδων αγγίζει τα 200-250 ευρώ και σε συνδυασμό με την αμοιβή του ελεγκτή δόμησης τα έξοδα ανέρχονται σε 400-450 ευρώ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

1. Οι ανάγκες του ελέγχου δόμησης να καλύπτονται πλήρως με κρατική ευθύνη από τις πολεοδομίες.

2. Να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους σεισμόπληκτους».

 

Πηγή: kefalonias.gr

RELATED ARTICLES