Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕΤΕΕΜ: Περισσεύει η υποκρισία κράτους και Τ.Ε.Ε για τα αυθαίρετα

ΕΤΕΕΜ: Περισσεύει η υποκρισία κράτους και Τ.Ε.Ε για τα αυθαίρετα

Σκληρή ανακοίνωση κατά των χειρισμών της κυβέρνησης που επιχειρεί να συνδέσει την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι με την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή, αλλά και κατά της ηγεσίας του ΤΕΕ εξέδωσε η Επαγγελματική – Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής εκαπίδευσης Μηχανικών.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γ. Στασινός, από την αρχή είχε βγει επικριτικά κατά των κυβερνητικών επιλογών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών στο Μάτι και με συνολικά αρνητική κριτική για σειρά ζητημάτων γύρω απο τις κυβερνητικές επιλογές, η Ένωση Μηχανικών επιλέγει να ασκήσει κριτική και εναντίον του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά την εθνική τραγωδία που έπληξε την Ανατολική Αττική και αποτέλεσε είδηση σε όλον τον κόσμο, πολύς λόγος γίνεται για τον ρόλο που έπαιξαν τα αυθαίρετα κτίσματα στις περιοχές αυτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Υπουργός Υποδομών, κ. Χ. Σπίρτζης, ο οποίος, μπορεί σήμερα να κατηγορεί το παλαιό σύστημα, ως υπεύθυνο για την κατάσταση που επικρατεί, όμως, πριν από λίγα χρόνια, ως Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε, έδινε οδηγίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας πολίτης για να τακτοποιήσει το αυθαίρετο του και, μάλιστα, ως παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε η περιοχή του Ματιού!!!

Βέβαια, τότε τον ενδιέφερε να διασφαλίσει τους πόρους του Τ.Ε.Ε του, καθώς οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν “ανταποδοτικό τέλος υπέρ Τ.Ε.Ε”!

Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή, με τρεις πρόσφατους νόμους (4014/11, 4178/13 και 4495/17), ύστερα από εισήγηση των εκάστοτε αρμοδίων Υπουργών, έδωσε τη δυνατότητα, σε όσους πολίτες το επιθυμούσαν, να προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων τους, αποφασίζοντας να αναθέσει τη διαχείριση του συγκεκριμένου συστήματος στο Τ.Ε.Ε.

Η διαιώνιση της όλης κατάστασης με τα αυθαίρετα δεν είναι τυχαία, καθώς έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των βασικών υπευθύνων.
Των εκάστοτε διεκδικητών της εξουσίας, να κρατούν σε “ομηρία” τους πολίτες, χρησιμοποιώντας υποσχέσεις για μελλοντικές τακτοποιήσεις προς άγρα ψήφων.
Του κράτους, για να έχει έσοδα, εισπράττοντας τεράστια χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώνουν οι πολίτες.
Του Τ.Ε.Ε, για να γεμίζει, και αυτό, τα ταμεία του, μέσω των “ανταποδοτικών τελών” που εισπράττει.
Άμοιρα ευθυνών, όσων τους αναλογούν, δεν είναι και τα στελέχη εκείνα των αρμόδιων Υπουργείων (στις περισσότερες περιπτώσεις Διπλωματούχοι Μηχανικοί – μέλη Τ.Ε.Ε), τα οποία εισηγούνταν κατά καιρούς τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τόσο για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, όσο και μέτρα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων!

Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, είναι τουλάχιστον ανήθικο, σήμερα να κατηγορούνται, όχι μόνο οι πολίτες που αποφάσισαν να κάνουν χρήση των διατάξεων των συγκεκριμένων νόμων, αλλά, και κατά μια έννοια, ακόμα και οι ίδιοι οι Μηχανικοί, οι οποίοι ανέλαβαν τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πελατών τους.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, ο σημερινός Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε, αντί να ασχοληθεί με τα καθήκοντα που απορρέουν από τον ρόλο του, έχει αυτοανακηρυχθεί σε δικαστή και σπεύδει να αποδώσει ευθύνες, πριν ακόμα οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες φέρουν εις πέρας το έργο τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

newmoney.gr

RELATED ARTICLES