Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕΤΕπ: 52 εκατ. για το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στην ΕΕ

ΕΤΕπ: 52 εκατ. για το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στην ΕΕ

Χρηματοδότηση ύψους 52,5 εκατομμυρίων ευρώ για την σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως δήλωσε τη Δευτέρα (12 Φεβρουαρίου) ανώτερος εκπρόσωπος της τράπεζας, στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί τους κατασκευαστές από την Ασία και τις ΗΠΑ.

Η πιλοτική εγκατάσταση της σουηδικής εταιρείας Northvolt -της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Peter Carlsson, εργαζόταν για την Tesla- αποτελεί την πιο προηγμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, για την «απεξάρτηση» της ΕΕ από τις εισαγωγές.

Το υψηλό κόστος των μπαταριών σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι μόνο ένα εξειδικευμένο προϊόν (niche product), αλλά η ρυθμιστική δράση για την μείωση των εκπομπών, σε συνδυασμό με τα κίνητρα, για να καταστούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά, αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Andrew McDowell, δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χωρητικότητας της μπαταρίας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 52,5 εκατ. ευρώ από κοινού με τη σουηδική κυβέρνηση για το έργο παραγωγής μπαταριών Northvolt», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και μετά τις τελικές υπογραφές, η Northvolt αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή της γραμμής επίδειξης τους επόμενους μήνες, δήλωσε η σουηδική εταιρεία σε σχετική ανάρτηση.

«Η Ευρώπη κινείται με γρήγορους ρυθμούς προς την ηλεκτροκίνηση», επεσήμανε ο κ. Carlsson, προσθέτοντας ότι ο στόχος της εταιρείας ήταν η κατασκευή της πιο πράσινης μπαταρίας στον κόσμο, για να καταστεί δυνατή η μετάβαση.

«Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε πλέον ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας για την κατασκευή μπαταριών», υπογράμμισε.

Η Northvolt ιδρύθηκε το 2016 με στόχο τη δημιουργίας της πιο «πράσινης μπαταρίας παγκοσμίως», με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα και μεγαλύτερη ανακύκλωση, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση της Ευρώπης στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Η εταιρεία επιδιώκει να κατασκευάσει το «μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών της Ευρώπης», το οποίο θα παράγει ετήσια ποσότητα μπαταρίας 32 GWh.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maroš Šefčovič, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Northvolt – στο πλαίσιο της δεύτερης σύσκεψης για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «European Battery Alliance».

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο κ. Šefčovič τόνισε ότι ο στόχος της συμμαχίας θα ήταν να παραδώσει 10 έως 20 «γίγα-εργοστάσια που θα είναι ανταγωνιστικά και θα παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας στις παγκόσμιες αγορές».

Τέλος, επισημαίνεται ότι σήμερα οι μπαταρίες ανέρχονται σε ποσοστό μεταξύ 30% και 50% του κόστους ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η αγορά κυριαρχείται από τις ιαπωνικές εταιρείες Panasonic και NEC, την LG και τη Samsung της Κορέας, την BYD και την CATL της Κίνας, καθώς και την Tesla.

 

euractiv.gr

RELATED ARTICLES