Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των ακτών και των λιμανιών (video).

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των ακτών και των λιμανιών (video).

Βρισκόμαστε στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της γαλλικής πόλης. Κρύβει όμως ένα βρώμικο μυστικό. Ο πυθμένας της θάλασσας είναι καλυμμένος με σκουπίδια, από πλαστικά μέχρι λάστιχα και ηλεκτρικά πατίνια. Κάθε χρόνο, εθελοντές μαζεύονται για να καθαρίσουν όλη τη βρωμιά. Εκατοντάδες δύτες συλλέγουν όλα τα σκουπίδια, τα διαλέγουν και τα στέλνουν είτε στην ανακύκλωση ή για επεξεργασία, σε συνεργασία με ντόπιους ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγους:

«Βρήκαμε ηλεκτρικά πατίνια, φράκτες, μπουκάλια, μεταλλικά κουτάκια. Ο στόχος μας δεν είναι απλά να καθαρίσουμε το μέρος αλλά και να ενημερώσουμε τον κόσμο» επισημαίνει η εθελόντρια Άντζι Εσπινέλ Κανιόν. «Πέρσι ανασύραμε 91 κυβικά μέτρα σκουπιδιών. Πρόπερσι 131 κυβικά μέτρα. Υπήρξε μια μείωση 40 κυβικών μέτρων. Φέτος, από την εμπειρία μου και από ότι βλέπω, είναι πολύ λιγότερα» συμπληρώνει η εθελόντια Ιζαμπέλ Πουατού.

Ένας από τους δύτες, ο Αλέν Ντιμόρ, είναι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Μασσαλία. Η συγκεκριμένη δράση είναι μέρος της καμπάνιας «Καθαρισμός των Παραλιών της ΕΕ».

Έχει μασκότ τα στρουμφ και στόχος η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε σχέση με την μόλυνση της θάλασσας: «Όλα αυτά δυνητικά ανακυκλώνονται. Δυστυχώς όμως όχι αυτό το αντικείμενο μιας χρήσης που πάει απευθείας στα σκουπίδια. Γι’ αυτό το λόγο η Ε.Ε. απαγόρευσε από το 2021 κάθε είδος αντικείμενο μιας χρήσης: πιάτα, αναδευτήρες, μπατονέτες, οτιδήποτε βρίσκουμε συχνά στις παραλίες θα απαγορευτεί» εξηγεί ο Ντιμόρ.

Σημαντικό κομμάτι της καμπάνιας είναι η δημόσια ενημέρωση. Εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, που παράγονται στα αστικά κέντρα καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Χιλιάδες τόνοι υπολογίζεται ότι επιπλέουν κάθε χρόνο στην επιφάνεια του νερού: «Τα νούμερα δείχνουν ότι το 80% των θαλάσσιων σκουπιδιών προέρχονται από την ξηρά. Είτε καταλήγουν εκεί από τα ποτάμια ή πετιούνται απευθείας στην θάλασσα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ο άνεμος που έφερε εδώ αυτούς τους φράχτες και τα ποδήλατα» αναφέρει ο Ολιβιέ Μπιανκιμανί, διευθυντής της οργάνωσης Septentrion Environnement.

Φέτος έχουν οργανωθεί ήδη 70 καθαρισμοί παραλιών από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Συμμετείχαν 40.000 άτομα, που μάζεψαν 850 τόνους σκουπιδιών: από την Καμπότζη μέχρι την Αϊτή, και από την Αργεντινή μέχρι την Νορβηγία: «Ενεργοποιούμαστε σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, αλλιώς θα ήταν μια τοπική δράση, που δεν θα δικαιολογούσε την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί μια μεγάλη γκάμα δράσεων σε διεθνές επίπεδο» επισημαίνει ο Αλέν Ντιμόρ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Μασσαλία. Η Ε.Ε. ηγείται του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στα θαλάσσια σκουπίδια. Πέρα από τις πολιτικές της που έχουν να κάνουν με τα πλαστικά μιας χρήσης και τη μείωση των αποβλήτων από χαμένα αλιευτικά εργαλεία, η Ε.Ε. έχει επενδύσει 350 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη στο συγκεκριμένο πεδίο.

Μία από τις καινοτομίες που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. είναι το WasteShark, που αναπτύχθηκε στο Ρότερνταμ. Αυτό το μικρό καταμαράν που ελέγχεται εξ’ αποστάσεως μαζεύει τα πλαστικά και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι αισθητήρες του καταγράφουν το επίπεδο μόλυνσης αλλά και άλλα δεδομένα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Λειτουργεί με ηλεκτρισμό, έχει μηδενικές εκπομπές CO2 και μπορεί να μαζέψει εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών σε κάθε έξοδό του:

«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα αρκετά μικρό σκάφος που θα μπορεί να μπαίνει σε στενούς χώρους όπου μαζεύονται σκουπίδια, ειδικά σε λιμάνια και να τα απομακρύνει πριν αυτά προχωρήσουν στην ανοικτή θάλασσα» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Χάρντιμαν, ιδρυτής της Ranmarine Technologies.

Η Ranmarine, είναι η startup που δημιούργησε το WasteShark. Έχει ήδη βρει πελάτες σε αρκετές χώρες. Οι μηχανικοί της εργάζονται ώστε να προσφέρουν στο σκάφος πλήρη αυτονομία. Θα μαζεύει τα σκουπίδια και θα επιστρέφει στον σταθμό φόρτωσης, χωρίς την ανάγκη κυβερνήτη: «Η βασική λειτουργία του WasteShark είναι απλή. Απλά κινείται και μαζεύει τα σκουπίδια από την επιφάνεια. Αλλά στο εσωτερικό, αλλάζει διαρκώς. Προσπαθούμε να το κάνουμε ελαφρύτερο, πιο αποτελεσματικό, να κάνουμε πιο εύκολη τη συντήρησή του. Και κατασκευάζουμε και μια αυτόνομη εκδοχή που θα πηγαίνει στα μέρη που του υποδεικνύουμε. Προσπαθούμε λοιπόν να το βελτιώνουμε συνεχώς» επισημαίνει η Τέσα Ντεσπίνικ, σχεδιάστρια της εταιρίας.

«Έχω ένα όραμα που με οδηγεί: να κάθομαι σε ένα κέντρο ελέγχου και να ξέρω που βρίσκεται κάθε drone στον πλανήτη, πόσα λειτουργούν, πόσα σκουπίδια μαζεύουν και να βλέπω τον πραγματικό αντίκτυπο στον κόσμο» συμπληρώνει ο Χάρντιμαν.

RELATED ARTICLES