Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕύσημα Κομισιόν για το Κτηματολόγιο

Εύσημα Κομισιόν για το Κτηματολόγιο

Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για τη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει και ειδική αναφορά για το Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα σημειώνει πως το Kτηματολόγιο σημειώνει συνολική πρόοδο, παρότι σημειώθηκε μία καθυστέρηση, κυρίως λόγω της αργής ανταπόκρισης των πολιτών στο να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους.

Επισημαίνεται επίσης πως σε πέντε (από τις 32) συμβάσεις σημειώθηκαν πρόσθετες καθυστερήσεις, καθώς υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι μόνο το 33% της κτηματογράφησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο στόχος του 45% θα επιτευχθεί μέχρι τον Μάιο του 2021. Η 5η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει τα εύσημα στη διοίκηση του Κτηματολογίου καθώς αναφέρει πως το πρόβλημα με τις καθυστερημένες δηλώσεις έχει ξεπεραστεί και σε όλες τις συμβάσεις ο αριθμός των δηλώσεων που παραλήφθηκαν επιτρέπει τη μετάβαση στην επόμενη φάση της κτηματογράφησης.

Τέλος, αναφέρει πως ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έχει αναθεωρηθεί και η προθεσμία για την τελική ολοκλήρωσή του είναι τον Μάιο του 2022. Προκειμένου δε να επιταχυνθεί η μετάβαση, το Κτηματολόγιο σχεδιάζει να ανοίξει 17 γραφεία, ένα σε κάθε περιφέρεια (και τέσσερα πρόσθετα σε μεγάλες περιφέρειες), και να αναθέσει σε αυτά την έναρξη λειτουργίας των 72 υποκαταστημάτων τους. ΤΟ ΠΑΡΟΝ

paron.gr

RELATED ARTICLES