Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΗλεκτρονικός προδικαστικός έλεγχος μέσω Κτηματολογίου.

Ηλεκτρονικός προδικαστικός έλεγχος μέσω Κτηματολογίου.

Ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη.

Τα τελευταία επτά χρόνια για κάθε δικαστική διαμάχη που αφορά αμφισβήτηση ορίων γης και γινόταν σε περιοχή που λειτουργούσε το Κτηματολόγιο, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να λάβουν σχετική εισήγηση του Κτηματολογίου προκειμένου να την προσκομίσουν στο αρμόδιο δικαστήριο.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν η περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών σε περίπτωση που διαπιστώνονταν από τον τεχνικό έλεγχο γεωμετρικές αστοχίες στο δικόγραφο ή στο προσαρτώμενο τοπογραφικό διάγραμμα.
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, προχωρά άμεσα στη θέσπιση του «ηλεκτρονικού προδικαστικού ελέγχου», μέσω του οποίου δίνεται από εδώ και στο εξής η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας ενός μηχανικού με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.
Ο μηχανικός θα βεβαιώνει στο διάγραμμά του μέσω σχετικής «Δήλωσης» ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη στα κτηματολογικά διαγράμματα.
Ειδικότερα, για όσα δικόγραφα θα κατατεθούν ενώπιον δικαστηρίου από την 27η Ιανουαρίου 2020 και μετά, θα προσαρτάται πλέον μαζί με το δικόγραφο μόνο το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών στο οποίο περιέχεται η παραπάνω «Δήλωση» του μηχανικού.
Κατ’ εξαίρεση, για τις ίδιες περιπτώσεις των δικογράφων του ν.2664/98 που ασκούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, η υποχρέωση για την προσάρτηση με Δήλωση Μηχανικού άρχεται από την 6η Απριλίου 2020 και μετά.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο πρόκειται να προχωρήσει και σε άλλα σημαντικά έργα ψηφιοποίησης των διαδικασιών που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο πολίτες και επαγγελματίες στις συναλλαγές τους με το αυτό.

Παράδειγμα:

Με μαύρη γραμμή απεικονίζονται τα όρια ΠΡΙΝ την εισήγηση.

Με κόκκινη γραμμή απεικονίζονται τα διορθωμένα όρια που καθιστούν την αλλαγή εφαρμόσιμη.

Στον «πίνακα για τη διόρθωση των γεωτεμαχίων» φαίνεται ποια γεωτεμάχια (με τα ΚΑΕΚ τους) επηρεάζονται

Στον «πίνακα αρχικών και τελικών εμβαδών επηρεαζόμενων γεωτεμαχίων» φαίνονται το αρχικό και το τελικό εμβαδό των επηρεαζόμενων γεωτεμαχίων.

RELATED ARTICLES