Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΗλιοθερμική μονάδα φέρνει επανάσταση με παραγωγή υπερκρίσιμου ατμού

Ηλιοθερμική μονάδα φέρνει επανάσταση με παραγωγή υπερκρίσιμου ατμού

iliothermika-yperkrisimos-atmos-115345Επανάσταση στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και ειδικότερα στα ηλιοθερμικά αναμένεται να φέρει η επιτυχία αυστραλών επιστημόνων να παράξουν υπερκρίσιμο ατμό σε ηλιοθερμική μονάδα παραγωγής.

Επιστήμονες του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) πέτυχαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί ποτέ χωρίς καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου σε μια ηλιοθερμική μονάδα διενέργειας δοκιμών στο Νιούκαστλ χρησιμοποιώντας 600 ηλιοστάτες (κάτοπτρα) στραμμένους σε δύο πύργους με ηλιακούς συλλέκτες και γεννήτριες.

Ο υπερκρίσιμος ατμός παρήχθη υπό πίεση 23,5 Μιλλιπασκάλ (Mpa) και 570 βαθμών Κελσίου.

“Είναι σαν να σπας το φράγμα του ήχου. Το βήμα αυτό αποδεικνύει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τα ορυκτά καύσιμα στο ανώτατο επίπεδο των επιδόσεών τους” λέει ο Δρ Άλεξ Γουόνχας, διευθυντής ενέργειας του CSIRO.

“Αντί να βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων για να παράξουν υπερκρίσιμο ατμό,οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες του μέλλοντος θα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν τη δωρεάν ενέργεια μηδενικών εκπομπών του ήλιου για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα” πρόσθεσε.

Η σύγχρονη ηλιοθερμική τεχνολογία χρησιμοποιεί υποκρίσιμο ατμό, ο οποίος διαμορφώνεται σε χαμηλότερες συνθήκες πίεσης και έτσι δεν είναι τόσο αποδοτικός.

Η δυνατότητα παραγωγής υπερκρίσιμου ατμού (ανάμεσα σε υγρή και αέρια μορφή) από ηλιοθερμικές μονάδες μπορεί να τις καταστήσει οικονομικά ανταγωνιστικές με τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, που αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 90% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η τεχνολογία μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί σε κλίμακα εμπορικής εκμετάλλευσης, αλλά αυτός είναι ο στόχος των επιστημόνων.

www.econew.gr

RELATED ARTICLES