Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑρχιτεκτονικήΗμερίδα για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π.

Ημερίδα για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π.

ΕΜΠ3

Ημερίδα με θέμα: «Ελληνικό DO.CO.MO.MO. 25 ΧΡΟΝΙΑ: Πεπραγμένα, προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον της τεκμηρίωσης και προστασίας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα», θα διεξαχθεί στις 27 Νοεμβρίου 2015,στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (Πατησίων 42, Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα ‘Λύσανδρος Καυταντζόγλου’)και ώρες 10.00-20.30.

Την επιστημονική εκδήλωση διοργανώνουν το Ελληνικό DO.CO.MO.MO. και η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού ΚΑΙ Αθλητισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του DO.CO. MO.MO. International.

Στόχος της ημερίδας –όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση- είναι «η χάραξη νέων κατευθύνσεων στην τεκμηρίωση και προστασία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που να ανταποκρίνονται στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ακολουθώντας μια πρώτη μαχητική περίοδο τεκμηρίωσης και προστασίας, η διατήρηση της ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής ως πολιτιστικής κληρονομιάς έχει πλέον, σε μεγάλο βαθμό, κατοχυρωθεί σε θεσμικό επίπεδο. Όμως, παρά την αυξανόμενη θεσμική και επιστημονική νομιμοποίηση, η συλλογική αποδοχή της σημασίας του μοντέρνου στην ελληνική κοινωνία παραμένει περιορισμένη ενώ η μεθοδολογία επεμβάσεων είναι ελλιπής.

Καθώς στη διεθνή κοινότητα οι πολιτικές επανάχρησης κυριαρχούν, η διατήρηση ως τομέας της αρχιτεκτονικής δραστηριότητας θα έπρεπε να μας απασχολεί όλο και περισσότερο – ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του κτισμένου περιβάλλοντος παρήχθη στον 20ό αιώνα και όπου σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει νέα οικοδομική δραστηριότητα».

Θεματικές ενότητες:

•Θεσμικό Πλαίσιο και Πολιτικές Προστασίας της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα: Κριτήρια και Οπτικές

•Όρια και Καταγραφές του Ελληνικού Μοντερνισμού. Τα Αρχεία και οι Προοπτικές τους

•Η Συμβολή της Διδασκαλίας και Κριτήρια Διατήρησης και Συνέχειας στη Διαρκή Επιστροφή στη Μοντέρνα Εμπειρία

•Σύγχρονες Επεμβάσεις και Πρακτικές Επανάχρησης σε Μοντέρνα Κτίρια • Το Μοντέρνο ως ζωντανή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Παράλληλα με τις εργασίες της ημερίδας θα παρουσιαστεί ο 5ος τόμος της σειράς «Τα Τετράδια του Μοντέρνου», που εκδίδει το Ελληνικό DO.CO. MO.MO. εκδόσεις FUTURA). Ο τόμος συγκεντρώνει τα κείμενα που αποσαφήνισαν τις εισηγήσεις της 5ης ημερίδας με τίτλο «Η Ελληνική Πόλη και η Πολεοδομία του Μοντέρνου», που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.

Πληροφορίες: [email protected], http:// docomomo-gr2015.tumblr.com/

 

Πηγή: tee.gr

RELATED ARTICLES