Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΗμερίδα με θέμα «Στερεά Απόβλητα» από το Φ.Δ του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής...

Ημερίδα με θέμα «Στερεά Απόβλητα» από το Φ.Δ του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

skoupidiaΕπιτυχία σημείωσε η ημερίδα με θέμα «Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ – Θράκης. Σύγχρονος σχεδιασμός και Εφαρμογή», που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη.

Η ημερίδα που είχε σκοπό την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ειδικότερα στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ, αλλά και τη διατύπωση εφαρμόσιμων λύσεων για μια βιώσιμη διαχείριση στο πλαίσιο των αρχών της αειφόρου Ανάπτυξης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Κων/νος Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κα. Ζηνοβία Ζάχαρη, ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Παντελής Μπότσαρης και διαβάστηκε το μήνυμα του Βουλευτή Δράμας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Φορέα Δρ.Μάνο Κουτράκη εισήγηση σχετικά με τις εστίες των απορριμμάτων στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ, καθώς και τον σχεδιασμό και τη στρατηγική σε εθνικό επίπεδο στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τον κ. Βασίλειο Λιόγκα εκπρόσωπο της ΜΟΔ ΑΕ/ΜΤΥ Έργων Στερεών και Υγρών Αποβλήτων στο ΥΠΕΚΑ, τον κ. Γεώργιο Βογιατζή και τον κ. Φώτη Τσιάγκα από την ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ερευνητικές δραστηριότητες του ΔΠΘ από τους καθηγητές κ. Ευάγγελο Βουδριά, και κ. Γεώργιο Γκαϊντατζή και διάφορες προσεγγίσεις στη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως η παρουσίαση του κ. Δημήτριο Κομίλη, για το πρότυπο εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων της Βαρκελώνης και η παρουσίαση ενός πιλοτικού προγράμματος κλιβάνων από τον κ. Αντώνιο Σωτηρίου της ΑΣΤΕ ΕΠΕ

Τέλος, τοποθετήθηκαν ο κ. Δημήτριος  Δερματάς Αναπληρωτής Καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και πρώην Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ και ο κ. Λάζαρος Βασιλειάδης Επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ και πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας όσον αφορά τις προοπτικές λειτουργίας της ΔΙΑΑΜΑΘ και τις προοπτικές διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στην Περιφέρεια.

Ακολούθησε συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι μεταξύ των εισηγητών, όπου συνοψίστηκαν όλα όσα ακούστηκαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού που επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα.

 

eleftherovima.gr

 

 

RELATED ARTICLES