Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΗ ακρίβεια σε καύσιμα και ρεύμα κάνει επιτακτική ανάγκη την Εξοικονόμηση Ενέργειας

Η ακρίβεια σε καύσιμα και ρεύμα κάνει επιτακτική ανάγκη την Εξοικονόμηση Ενέργειας

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο εξοικονομώ και με φόντο την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος παρατηρείται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών για το πώς θα καλύψουν τις «αδυναμίες» των σπιτιών τους.

Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος έχει ξεκινήσει ένας διάλογος και από πλευράς παραρτημάτων του ΤΕΕ, με σκοπό τη βελτίωση του προγράμματος. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων την ανάγκη για «αύξηση του περιορισμού στον ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων ανά αίτηση από το ποσό  του 0,9€/kWh τουλάχιστον στο 1,2€/kWh του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ή εναλλακτικά την κατάργηση του». Επισημαίνει δε πως «η μεγάλη αύξηση των τιμών, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε οικοδομικά υλικά, μεταφορικά και προϊόντα, επιβάλλει κατ΄ ελάχιστον την διατήρηση του εν λόγω περιορισμού στην τιμή του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

«Την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση ενός μεγάλου κύματος αναβάθμισης, δεδομένου ότι στόχος μας είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 600.000 κτίρια έως το 2030» ανέφερε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας.

Η κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζεται στην Ευρώπη ως η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, μια παγκόσμια απειλή που ξεπερνά τα κρατικά σύνορα και έχει άμεσες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβασε τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 40% σε τουλάχιστον 55% έως το 2030. Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος που την επόμενη δεκαετία στοχεύει να εδραιώσει την Ε.Ε. στη θέση του πρωτοπόρου στην ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος. Πολλές χώρες έχουν ριχτεί στη μάχη για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Ανάμεσα τους η Βρετανία. Περίπου το 23% των εκπομπών CO2 στη χώρα προέρχονται από τις ιδιόκτητες κατοικίες. Μεγάλο μέρος του προβλήματος περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι τα κτίρια δεν είναι αποδοτικά ενεργειακά. Υπάρχουν 29 εκατομμύρια σπίτια σε όλη τη χώρα και το 60 % από αυτά έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης D ή χειρότερο, σύμφωνα με έρευνες. Η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και η εξοικονόμηση ενέργειας πάει «χέρι-χέρι» με την εξοικονόμηση χρημάτων σε μια περίοδο που οι λογαριασμοί ρεύματος αυξάνονται πανευρωπαϊκά. Το 10% των νοικοκυριών της Βρετανίας ξοδεύουν περισσότερο από το ένα δέκατο του εισοδήματός τους σε καύσιμα. Στη Σκωτία, αυτό αυξάνεται στο 24%. Το 2019, η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι η πρέπει να φτάσει τις μηδενικές εκπομπές έως το 2045. Η θερμότητα είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 στη Σκωτία, επομένως αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων. Πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια θα πρέπει να έχουν στραφεί σε αποδοτική τεχνολογία θερμότητας έως το 2030.

energia.gr

RELATED ARTICLES