Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΗ απώλεια κοινόχρηστων χώρων απειλεί τον πολεοδομικό σχεδιασμό

Η απώλεια κοινόχρηστων χώρων απειλεί τον πολεοδομικό σχεδιασμό

Η απώλεια κοινόχρηστων χώρων απειλεί τον πολεοδομικό σχεδιασμό 

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Πολεοδομικός σχεδιασμός  στη Δυτική Ελλάδα. Τροποποιήσεις σχεδίων πόλης. Άρσεις απαλλοτρίωσης»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση κοινού την Παρασκευή 27/01/2017 η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχ/κών – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχ/κων. Την ημερίδα παρακολούθησαν μηχανικοί και υπάλληλοι από πολλές υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου και Πύργου και άλλους ιδιώτες μηχανικούς από την Ναύπακτο, τη Ζάκυνθο και τα Ιωάννινα που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΔΕ.

Το θέμα αρκετά σύγχρονο, καίριο και κρίσιμο αφορούσε κατά βάση την απώλεια κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων από τα πολεοδομικά σχέδια, ζήτημα που σημειωτέο απασχολεί ιδιαίτερα την πόλη της Πάτρας. Πλημμύρα άρσεων απαλλοτρίωσης απειλεί τον πολεοδομικό σχεδιασμό των προηγούμενων δεκαετιών: «…στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 πολεοδομούσαμε, σ’ αυτές που ακολούθησαν αποχαρακτηρίζουμε!…» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από εισηγητές της ημερίδας. Αναλύθηκαν και αναπτύχθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται και οι συνεργασίες μεταξύ των υπηρεσιών που απαιτούνται κατά τη διαδικασία άρσης απαλλοτρίωσης και της συνακόλουθης τροποποίησης σχεδίου πόλης. Αναδείχθηκε, ότι η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και οι αδυναμίες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου είναι τα κύρια προβλήματα. Το θετικό της ημερίδας ήταν ότι έγιναν και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος που μεταφέρθηκαν προς του εκπροσώπους του Υπ. Περιβάλλοντος και ενέργειας που ήταν παρόντες.

Ομιλητές από το ΥΠΕΝ ήταν ο κ. Θεοδόσης Ψυχογιός, Διευθυντής της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Τράπεζας Γης και η κ. Γεωργία Σπηλιοπούλου από το Τμήμα Πολεοδομικών μελετών και ρυθμίσεων της ίδιας Δ/νσης. Εισηγήσεις – παρουσιάσεις έκαναν επίσης οι Ελένη Σπυράκη και Βασιλική Ζυγούρη από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Π.Δ.Ε., οι Στέφανος Κοσμάς, Πολυδωροπούλου Ευφροσύνη και Καράμπελα Ανδρομάχη από τη Δ/νση Πολεοδομικού – Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού & Δόμησης, Δήμου Πατρέων και ο Δημήτρης Τζιώλης από το Δήμο Αγρινίου.

Παράλληλα, στη διάρκεια της ημερίδας αναδείχθηκε επιπλέον, με παρουσίαση που έκανε ο κ. Στέλιος Σταματίου από το Δήμο Πατρέων, το πρόβλημα της αποτύπωσης των ορίων οικισμών στους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες, ζήτημα που απασχολεί τη κοινωνία και τον τεχνικό κόσμο του νομού Αχαΐας (και όχι μόνο) και θα αποτελέσει την επόμενη δράση του Συλλόγου στο άμεσο μέλλον.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Μπαλαμπάνης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ. Βασίλης Αϊβαλής και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχ/κων κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και τυχερός ήταν ο συνάδελφος Νάσος Κατσάμπουλας.

RELATED ARTICLES