Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέα« Η αυτοπαραγωγή και το net metering, βέλτιστη επιλογή για μείωση του...

« Η αυτοπαραγωγή και το net metering, βέλτιστη επιλογή για μείωση του ενεργειακού κόστους»

Τις πρωτοβουλίες που προωθεί το ΥΠΕΝ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ –και δη των φωτοβολταϊκών πάρκων που αποτελούν το βασικό μέσο για την ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας Ανάπτυξης και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ομιλία της στη σημερινή ημερίδα του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών με θέμα «Φωτοβολταϊκά 2020: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός ξεκίνησε. Από την αυτοπαραγωγή στην τεχνολογική καινοτομία»
Όπως σημείωσε η κ. Σδούκου, ο στόχος για αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στο 35% έως το 2030 συνεπάγεται την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 4000 MW, ισχύς υπερδιπλάσια από την σημερινή. Παράλληλα, το ΕΣΕΚ έχει θέσει ως στόχο την προώθηση συστημάτων διεσπαρμένης παραγωγής και ΑΠΕ στα κτίρια μέσω αυτοπαραγωγής και ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). Ειδικότερα, προβλέπεται μέχρι το 2030 η συνολική λειτουργία τέτοιων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1 GW, ικανών να καλύπτουν τις μέσες ηλεκτρικές καταναλώσεις τουλάχιστον 330.000 ελληνικών νοικοκυριών.
Η αυτοπαραγωγή και ο ενεργειακός συμψηφισμός (netmetering) αποτελούν την πρώτη επιλογή για περιορισμό του ενεργειακού κόστους και σε συνδυασμό με την διασπορά της παραγωγής ΑΠΕ που επιτυγχάνεται, κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση και επέκταση των σχημάτων αυτοπαραγωγής και ενεργειακού συμψηφισμού που ήδη εφαρμόζονται.
Η κ. Σδούκου περιέγραψε επίσης τις βασικές κατευθύνσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση του αδειοδοτικού πλαισίου σταθμών ΑΠΕ, αρχής γενομένης από την έκδοση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ που θα αντικατασταθεί από την έκδοση μιας Βεβαίωσης Καταχώρησης σε Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Όπως επεσήμανε, «με το Σχέδιο Νόμου που σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση μειώνεται σημαντικά ο χρόνος του πρώτου σταδίου αδειοδότησης από τα 2 περίπου έτη που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι όλα τα αναγκαία στοιχεία να καταχωρούνται από τον επενδυτή στο υπό ανάπτυξη πληροφοριακό σύστημα και να μην εξετάζονται στοιχεία που εξετάζονται σε επόμενες φάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση για χορήγηση της παραπάνω Βεβαίωσης, αυτή θα εκδίδεται με την καταβολή εφάπαξ τέλους. Ακολούθως θα ισχύουν προθεσμίες εντός των οποίων ο κάθε επενδυτής θα οφείλει να προχωρά στην επόμενη φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Εάν δεν το πράττει, θα χάνει την Βεβαίωση που είχε λάβει και άρα θα αποδεσμεύεται και το πολύγωνο του έργου του».
Η ίδια πρόσθεσε ότι προωθούνται ρυθμίσεις για απλοποίηση και επιτάχυνση και των υπόλοιπων βημάτων της αδειοδοτικής διαδικασίας, που είναι και τα πλέον χρονοβόρα για την υλοποίηση ενός έργου. Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις Υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν στον νόμο 4643/2019, δηλαδή την Απόφαση για τη σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων για σύνδεση των σταθμών ΑΠΕ το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, την Απόφαση για την πρόσβαση στη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και την Απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο απόδοσης του υπόλοιπου 10% περίπου που οφείλονται για τους σταθμούς ΑΠΕ με ΣΕΔΠ που λειτουργούν τα τελευταία 3 περίπου έτη. Διαβεβαίωσε ότι θα εκδοθούν σύντομα και στόχος είναι κάποιες εξ’ αυτών να εκδοθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.
Απαντώντας στις ανησυχίες των παραγωγών ΑΠΕ για τον κορεσμό των δικτύων, η κ. Σδκούκου σημείωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό και να δοθεί διέξοδος στους ενδιαφερόμενους». Γνωστοποίησε επίσης ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει -σε συνεννόηση με τη ΡΑΕ- την παράλειψη του κύκλου Μαρτίου για την υποβολή νέων αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (με δεδομένη την επικείμενη κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα αλλάζει εκ βάθρων την διαδικασία αδειοδότησης, όπως προαναφέρθηκε).
Διαβεβαίωσε τέλος ότι «δεν υπάρχει περίπτωση το Υπουργείο να αφήσει τον ΕΛΑΠΕ να γίνει ελλειμματικός», επισημαίνοντας ότι βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των ρύπων του έτους 2019, στην οποία προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού των εσόδων που ενισχύει τον ΕΛΑΠΕ στο 72% από το 65% που ίσχυε προηγουμένως.
RELATED ARTICLES