Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΗ πανδημία «ξηλώνει» τις συμβάσεις για οδικούς άξονες και αεροδρόμια.

Η πανδημία «ξηλώνει» τις συμβάσεις για οδικούς άξονες και αεροδρόμια.

Κανένας δεν θέλει να το ομολογήσει, αφού βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλοι μετρούν τις ζημιές από την πανδημία, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο σύντομα θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί, για τρίτη φορά, τις συμβάσεις με τους παραχωρησιούχους που διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, θα αρχίσουν σκληρές διαπραγματεύσεις και με τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τα 15 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, την Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που ελέγχει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την Fraport Greece που ελέγχει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Το ζήτημα της αναθεώρησης των συμβάσεων παραχώρησης, είτε με τη μορφή κάποιας πρόσθετης αποζημίωσης, είτε με τη μορφή της χρονικής παράτασης, έχει ήδη τεθεί. Όμως και οι δύο πλευρές πρέπει να περιμένουν ώστε να δουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι εταιρείες διαχείρισης των εθνικών οδών από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Οι επιπτώσεις συνεχίζονται και μετά την προσεχή Δευτέρα 4 Μαΐου, αφού θα συνεχιστεί η απαγόρευση μετάβασης σε άλλον νομό εκτός του τόπου κατοικίας κάθε πολίτη.

Οι παραχωρησιούχοι μετρούν πτώση της κυκλοφορίας που ξεκινά από το 65% και φτάνει μέχρι το 80% σε ορισμένα τμήματα και ήδη ο ΣΤΕΑΤ, στον οποίο συμμετέχουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, έχει θέσει το θέμα των αποζημιώσεων. Αλλά και η πλευρά του υπουργείου Υποδομών περιμένει να τελειώσει η καραντίνα, ώστε να αρχίσει την κουβέντα που δεν θα είναι εύκολη, όπως δείχνει και η προϊστορία των δύο προηγούμενων αναθεωρήσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει πρόσθετα έργα στις συμβάσεις παραχώρησης, όπως η σύνδεση Ιωαννίνων – Κακαβιάς, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, κ.α., αναμένεται να περιπλέξει την κατάσταση. Πολύπλοκη υπόθεση θα αποδειχθεί και η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση επιθυμεί να το θωρακίσει, αφού είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών από το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, ο απολογισμός της ζημιάς θα γίνει αφού ξεκαθαριστεί πανευρωπαϊκά η εικόνα με τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά και το πως θα διαχειριστεί κάθε χώρα το όποιο τουριστικό ρεύμα.

businessdaily.gr

RELATED ARTICLES