Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΗ Περιφέρεια Κρήτης προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας των δημόσιων κτιρίων

Η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας των δημόσιων κτιρίων

Η Περιφέρεια Κρήτης συγκαταλέγεται σε εκείνες που τα τελευταία χρόνια εργάζονται συστηματικά στην προώθηση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης στα δημόσια κτίρια. Μάλιστα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με σκοπό αφενός να ενημερωθεί από τους ευρωπαίους εταίρους για τον τρόπο με τον οποίο προωθούν οι χώρες τους την ενεργειακή εξοικονόμηση, αφετέρου την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Ένα από τα έργα που συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης είναι το «Rebus» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe, το οποίο υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια με τη συμμετοχή αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος του έργου είναι η εφαρμογή μέτρων που θα συνεισφέρουν στην μετάβαση σε μια κοινωνία με λιγότερους ρύπους.

Όπως εξηγεί στο Energia.gr, η συντονίστρια των έργων για την Περιφέρεια Κρήτης, Μαρία Αποστολάκη, «είμαστε στο τρίτο χρόνο υλοποίησης του πενταετούς προγράμματος, το οποίο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στα τρία πρώτα έτη ουσιαστικά γίνεται η ανάπτυξη του σχεδίου δράσης κάθε εταίρου, ενώ η δεύτερη φάση είναι η υλοποίηση και η παρακολούθηση του σχεδίου δράσης. Σημείωσε ακόμα, πως το περιφερειακό επιχειρησιακό πλαίσιο (ΠΕΠ) προβλέπει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 12,5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και στόχος είναι μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Rebus» να βρεθούν κάποιες δράσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο ΠΕΠ.

Παράλληλα, η κα Αποστολάκη αναφέρθηκε σε μια σειρά από επιτυχημένα εγχειρήματα στην Κρήτη, όπως αυτό του πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο όπως είπε, «έχει κάνει μια ευρύτερη προσέγγιση της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης, μέσα από διάφορες δράσεις, όχι μόνο με την αντικατάσταση κουφωμάτων, αλλά και ως προς την ορθολογική κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση. Επίσης, η περιφέρεια υλοποίησε στο παρελθόν το πρόγραμμα «Euronet 50/50 max», το οποίο αφορούσε δράσεις για την αλλαγή συμπεριφοράς των χρηστών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και το οποίο απευθυνόταν σε σχολεία. Σε εξέλιξη, όμως είναι –σύμφωνα με την ίδια- ακόμα τρία έργα στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων: το πρόγραμμα «Clean» που εστιάζει στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, το πρόγραμμα «SHERPA» και το πρόγραμμα «Stratenergy» στο οποίο έχει περιληφθεί και η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου της περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως και σε άλλες περιφέρειες έχουν ξεκινήσει αντίστοιχα έργα που στοχεύουν στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Χαρακτηριστικές είναι οι δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (2009-2014). Ειδικότερα, στα Γρεβενά επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%,  με παρεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών , στη μαθητική εστία και στο ΕΠΑΛ.

Επομένως, είναι πλέον προτεραιότητα η υλοποίηση ανάλογων δράσεων και παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων για περεταίρω αύξηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες δράσεις με σημαντικότερη τη διάθεση 2 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

energia.gr

RELATED ARTICLES