Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΘέρμανση : Επιδότηση έως 100% για αλλαγή του πετρελαίου με φυσικό αέριο

Θέρμανση : Επιδότηση έως 100% για αλλαγή του πετρελαίου με φυσικό αέριο

Nοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα στην Αττική θα μπορέσουν να αλλάξουν την θέρμανση τους και να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο, λαμβάνοντας επιδότηση από 65 έως 100%.

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο της δράσης «αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, και στις ειδικές περιπτώσεις που η κατοικία αποκτήθηκε μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης ή παραχωρείται δωρεάν, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής (όχι ο ψιλός κύριος),

β) δεν έχουν συνάψει (τα ίδια ή οι συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης με την Εταιρία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής ΜΑΕ μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης του 2ου κύκλου της δράσης,

γ) πληρούν τα κριτήρια: 1) ατομικό εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ, λαμβάνοντας ποσοστό επιχορήγησης 65%, 2) οικογενειακό εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης έως 30.000 ευρώ, λαμβάνοντας ποσοστό επιχορήγησης 65%, 3) δικαιούχοι κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, λαμβάνοντας ποσοστό επιχορήγησης 100%.

Οι προϋποθέσεις για αλλαγή στη θέρμανση

Σύμφωνα με την απόφαση, μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη στη δράση, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα.

– Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία από τον αιτούντα, τυχόν συγκύριο/(συν)επικαρπωτή ή τρίτο με δωρεάν παραχώρηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί. Δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες που εκμισθώνονται.

– Βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής, σε σημεία με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου και διείσδυση φυσικού αερίου σε επίπεδο δήμου έως 25%, και επιπλέον δύναται να συνδεθεί και να τροφοδοτηθεί από την Εταιρία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής ΜΑΕ.

– Υφίσταται νόμιμα, ήτοι φέρει σχετική οικοδομική άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο.

– Διαθέτει σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία ή θερμαίνεται από κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία και δεν έχει ληφθεί καμία άλλη επιχορήγηση για αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος από δημόσιο φορέα. Επίσης, η αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος δεν έχει ενταχθεί και δεν έχει υποβληθεί για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Για να είναι επιλέξιμη η αλλαγή κεντρικού συστήματος θέρμανσης σε πολυκατοικία θα πρέπει τουλάχιστον το 50% του πλήθους των ιδιοκτησιών με χρήση κατοικίας να είναι επιλέξιμες και η αίτηση να υποβάλλεται από αιτούντες που εμπίπτουν σε μία εκ των κατηγοριών ωφελούμενων .

Ο προϋπολογισμός του 2ου κύκλου της δράσης, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σε ό,τι αφορά τη δημόσια δαπάνη για την επιχορήγηση της αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης ανέρχεται στο ποσό των 4.689.000 ευρώ, ενώ η αίτηση επιχορήγησης υποβάλλεται από τους υποψήφιους δυνητικούς ωφελούμενους έως τις 28 Μαΐου 2021.

Οι προθεσμίες για τα δικαιολογητικά

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της επιχορήγησης πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως:

  • 30 Ιουλίου 2021, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης έλαβε χώρα έως και την 30ή Ιουνίου 2021.
  • 28 Ιανουαρίου 2022, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης έλαβε χώρα από την 1η Ιουλίου 2021 έως και την 30ή Δεκεμβρίου 2021.
  • 29 Ιουλίου 2022, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης έλαβε χώρα από την 2η Ιανουαρίου 2022 έως και την 30ή Ιουνίου 2022.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες

  • Εκπόνηση μελέτης και επίβλεψης κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.
  • α) Ενεργειακή επιθεώρηση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, και β) έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου.
  • Εργασίες για την έναυση του καυστήρα φυσικού αερίου και την έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης.
  • Εργασίες εγκατάστασης σωληνώσεων, καμινάδας, εργασίες λεβητοστασίου κ.λπ.
  • Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτροβανών, ανιχνευτών και υλικών σχετικών με τον αερισμό και την απαγωγή καυσαερίων (π.χ. ειδικών θυρίδων με γρίλιες ή με αεραγωγούς).
  • Προμήθεια υλικών σωληνώσεων φυσικού αερίου και καμινάδα.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος καυστήρα – λέβητα.
  • Εργασίες και υλικά υδραυλικής σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των υδραυλικών δικτύων του διαμερίσματος στις αυτόνομες θερμάνσεις.
  • Υπογραμμίζεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι επιλέξιμες προς επιχορήγηση από την παρούσα προκήρυξη οι τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ), καθώς και κάθε άλλη παρέμβαση στο χώρο του λεβητοστασίου/εγκατάστασης του συστήματος φυσικού αερίου, πλην των παραπάνω αναφερόμενων επιλέξιμων δαπανών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Ο ωφελούμενος δεν μπορεί να συμμετέχει και σε τυχόν προγράμματα επιδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων θέρμανσης φυσικού αερίου της ΕΔΑ Αττικής MAE.

Στην περίπτωση που ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι υψηλότερος από τον ανώτατο συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό, οι επιπλέον δαπάνες θα καλύπτονται με ιδία συμμετοχή.

Στην περίπτωση πολυκατοικίας ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός επιμερίζεται βάσει των χιλιοστών σε κάθε διαμέρισμα/ιδιοκτησία που συνδέεται με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου (κατοικία ή τυχόν επαγγελματικό χώρο). Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν για το ποσό που τους αντιστοιχεί την επιχορήγηση που αναλογεί ανάλογα με την κατηγορία όπου βρίσκονται.

tanea.gr

RELATED ARTICLES