Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΘα βρέχει φόρους το επόμενο 5μηνο

Θα βρέχει φόρους το επόμενο 5μηνο

forologia

Αντιμέτωπο με την οργή των φορολογουμένων θα βρεθεί για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιανουαρίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαιτίας των πολλαπλών φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν, του αυξημένου επιτοκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων και την εξαίρεση χιλιάδων φορολογουμένων από το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Η αρχή έγινε χθες με την αύξηση του επιτoκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων από 3% σε 5% και ακολουθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τους φορολογουμένους να καλούνται να πληρώσουν 3,2 δισ. ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ληφθεί και οι οριστικές αποφάσεις για την επιβολή ή μη ΦΠΑ με συντελεστή 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα:

Ρύθμιση 100 δόσεων: Οι φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων των 100 δόσεων θα βρεθούν προ εκπλήξεως εισερχόμενοι στον λογαριασμό τους στο taxisnet και συγκεκριμένα στην εφαρμογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση». Και αυτό διότι αυξήθηκαν τα επιτόκια και κατ’ επέκταση το οφειλόμενο ποσό στην εφορία. Συγκεκριμένα για οφειλέτες με χρέος άνω των 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξήθηκε από το 3% στο 5%, αυξάνοντας την ετήσια επιβάρυνση για κάποιον που χρωστά για παράδειγμα 20.000 ευρώ στα 1.000 από 600 ευρώ τον χρόνο. Το ίδιο ισχύει και όσους οφείλουν μικρότερα ποσά, εκτός και αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (σε όρους αντικειμενικής αξίας) και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός του.

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Το αργότερο έως την Πέμπτη όπως αναφέρουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα εκκαθαριστικά θα έχουν αναρτηθεί στο Taxis. Τα εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με το περυσινό έτος εκτός και αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει πωλήσει κάποιο ακίνητο ή έχει αγοράσει. Οσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%). Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και οι επόμενες τέσσερις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Σημειώνεται ότι ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο η πληρωμή του φόρου γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται και οι αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη: «Βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να γίνουν πιο δίκαια και αναλογικά. Υπάρχουν αυτοκίνητα των 50.000 ευρώ που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για οικολογικούς λόγους. Αν και είναι σωστό, έχουμε να λύσουμε και άλλα προβλήματα. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα μοιράσουμε τη διαφορά».

ΦΠΑ εκπαίδευση: Την Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει την απόφασή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών την Περασμένη Παρασκευή με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε την παράταση εφαρμογής του μέτρου, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί κάποια σχετική απόφαση.

Επίδομα θέρμανσης: Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα έχει εκδοθεί και η απόφαση για τους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση του κονδυλίου κατά 50% (από τα 210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ). Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η μείωση των δικαιούχων.

Ενοίκια: Με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των ενοικίων. Τόσο για τους νέους συντελεστές όσο και για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Οσον αφορά τους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση προοδευτικής κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια (για τα εισοδήματα του 2015).

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να αναγράψουν στη δήλωση που θα υποβάλουν το 2016 την απαίτησή τους και όταν εισπραχθούν τα χρήματα θα φορολογηθούν.

πηγή: kathimerini.gr

RELATED ARTICLES