Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΘετικά μηνύματα από τη συνάντηση με Γ.Τσιρώνη για την οικοδόμηση σε κατολισθήσιμους...

Θετικά μηνύματα από τη συνάντηση με Γ.Τσιρώνη για την οικοδόμηση σε κατολισθήσιμους οικισμούς

topoΑρκετά θετική φάνηκε να είναι η ανταπόκριση του νέου Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Τσιρώνη στις προτάσεις που κατατέθηκαν υπ’όψιν του για την επίλυση επί μέρους ζητημάτων που αφορούν στους χαρακτηρισμένους ως κατολισθήσιμους οικισμούς στην Αιγιάλεια, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργικό γραφείο με το δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλο, τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Χριστόπουλο και τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας κ. Λ. Καράμπελα.

Όπως τόνισε μιλώντας στο filodimos.gr ο δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο κ. Τσιρώνης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, άκουσαν προσεκτικά όσα του αναφέρθηκαν και υποσχέθηκε να μελετήσει τις προτάσεις, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως και μέσα στο Μάρτιο, να προχωρήσει σε αξιοποίηση όσων προτάθηκαν και κυρίως σε επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών που δεν μπορούν να οικοδομήσουν στα οικόπεδά τους.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αφορά σε συνολικά 35 οικισμούς της Αιγιάλειας και πλέον είναι ζητούμενη η εφαρμογή αλλά κυρίως η απλούστευση των διαδικασιών που προβλέπονται στον νόμο 4258/2014, ο οποίος επιτρέπει πλέον την οικοδόμηση σε αυτούς τους οικισμούς αλλά και στους “μεταφερόμενους”, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Λίγα χρόνια πριν την ανακίνηση του ζητήματος, η Πολεοδομία εξέδιδε κανονικά άδειες επί αρτίων και οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός των επίμαχων οικισμών. Χορηγούνταν άδειες σε οικισμούς κυρίως ορεινούς-ημιορεινούς με τουριστική ανάπτυξη, που επιχορηγούνταν από προγράμματα Leader, έλαβαν σεισμοδάνεια και γενικά η οικοδόμηση συνεχιζόταν επί σειρά ετών, αφού δεν υπήρξαν κατολισθήσεις από το 1964 (οπότε ξεκίνησαν οι χαρακτηρισμοί ως κατολισθήσιμων οικισμών) μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν αρκετοί που είχαν αγοράσει άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα σε οικισμούς όπως Παρασκευή, Αράχωβα, Μυρόβρυση, Αιγές κλπ. και είχαν καταβάλει φόρους, ανακάλυψαν πως δεν επιτρεπόταν να τους εκδοθούν πια οικοδομικές άδειες σε οικισμούς που κάποτε είχαν χαρακτηριστεί κατολισθήσιμοι και μεταφερόμενοι, αν και μεταγενέστερα είχαν οριοθετηθεί με σχετικές αποφάσεις της τότε Νομαρχίας Αχαΐας.

Την πολύ παράδοξη αυτή κατάσταση αποκατέστησε ο προαναφερθείς νόμος αλλά οι καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας αφήνουν εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θέλουν να αξιοποιήσουν πλέον την περιουσία τους. Αυτό το ζήτημα μεταφέρθηκε από το Σεπτέμβριο από την νεοεκλεγείσα τότε δημοτική αρχή στον τότε Υπουργό και σήμερα τέθηκε εκ νέου, με στόχο επιτέλους μια θετική παρέμβαση που θα επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου, η οποία φαίνεται πως θα επιτευχθεί.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πηγή: filodimos.gr

RELATED ARTICLES