Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΙΕΝΑ: Η ενέργεια από ανανεώσιμες φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα.

ΙΕΝΑ: Η ενέργεια από ανανεώσιμες φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ανανεώσιμες έχουν ήδη αναδειχθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ως η φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, με πρόβλεψη για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κόστους παραγωγής από αιολικά και αιολικά πάρκα την επόμενη χρονιά, σε επίπεδα χαμηλότερα εν συγκρίσει με οποιαδήποτε πηγή ορυκτών καυσίμων, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας(ΙΕΝΑ).

Τα στοιχεία της ΙΕΝΑ ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων καλούν για στροφή προς τις ανανεώσιμες και σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων με πιο αυστηρά χρονοδιαγράμματα «απανθρακοποίησης» των μεγάλων οικονομιών, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ΙΕΝΑ διαπιστώνει διατήρηση της πτωτικής τάσης στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, χάρη στην αύξηση της παραγωγής και τις τεχνολογικές βελτιώσεις.

«Τα χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται έως το 2020 να αποτελούν μια λιγότερο ακριβή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις εναλλακτικές πηγές ορυκτών καυσίμων και χωρίς χρηματοοικονομική βοήθεια», επισημαίνει η IRENA, οργανισμός που στηρίζει τις χώρες στη μετάβασή τους προς βιώσιμες ενεργειακές πηγές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μέσο, σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ηλιακά πάρκα μειώθηκε κατά 26% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΙΕΝΑ. Το κόστος βιοενέργειας υποχώρησε κατά 14%, οι αντίστοιχες τιμές από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα κατά 13%, υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 12% και γεωθερμικής και offshore αιολικής κατά 1%.

Ήδη, σε ορισμένα μέρη του κόσμου το κόστος παραγωγής από χερσαία και φωτοβολταϊκά ηλιακά πάρκα έχει μειωθεί στο 0,03 με 0,04 δολάρια ανά κιλοβατώρα(kWh), όπως διαπιστώνει η IRENA, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πολύ χαμηλές τιμές σε Χιλή, Μεξικό, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις αρχές του έτους, η IRENA προέβλεπε μείωση του μέσου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας -σε διεθνές επίπεδο- σε επίπεδα κατώτερα των 0,049 δολαρίων ανά κιλοβατώρα για τα onshore αιολικά πάρκα και στα 0,055 δολάρια ανά κιλοβατώρα από ηλιακά πάρκα το 2020. «Ένα χρόνο μετά, το κόστος έχει μειωθεί περαιτέρω κατά 8% για τα onshore αιολικά πάρκα και κατά 13% για τα ηλιακά», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

naftemporiki.gr

RELATED ARTICLES