Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΙη Ιουλίου 2019 φιλελευθεροποιείται η αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου

Ιη Ιουλίου 2019 φιλελευθεροποιείται η αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου

Την 1η Ιουλίου 2019 φιλελευθεροποιείται η αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο είπε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Ανδρέας Πουλλικκάς ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για την λειτουργία της ΡΑΕΚ.
Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο απόφασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για συναντήσεις με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς για να βγουν στην επιφάνεια και να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα στη λειτουργία των οργανισμών.
Ο κ. Πουλλικκάς ενημέρωσε την Επιτροπή για την ανεξαρτησία, την διακριτή νομική υπόσταση και την αυτονομία με την οποία λειτουργεί η ΡΑΕΚ για ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών και της εθνικής νομοθεσίας σημειώνοντας επίσης την προσπάθεια που καταβάλλεται για στελέχωση του Γραφείου της ΡΑΕΚ.
Όπως είπε, σήμερα το Γραφείο της Αρχής στελεχώνεται από 15 λειτουργούς και καταβάλλεται προσπάθεια μέσω της «αποπαγοποίησης» θέσεων για πρόσληψη έως το τέλος του 2017 με άλλους 4 λειτουργούς. Στόχος, είπε, είναι το Γραφείο της ΡΑΕΚ να στελεχωθεί με 30 άτομα.
Όπως αναφέρθηκε το Γραφείο της ΡΑΕΚ λειτουργεί σήμερα χωρίς Διευθυντή, θέση για την οποία γίνεται προσπάθεια «αποπαγοποίησης».
Αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού της Αρχής, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εξευρεθεί πιο κατάλληλη φόρμουλα για τον τρόπο κατάθεσης του στο Υπουργικό και τη Βουλή, όχι μόνο για τη ΡΑΕΚ αλλά για όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η Αρχή επιθυμεί τον έλεγχο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πουλλικκάς είπε ότι το Γραφείο της ΡΑΕΚ θα καλύψει το επιπλέον κονδύλι από την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού αυξάνοντας τα τέλη.
Αναφέρθηκε ακόμα στα μοντέλα λειτουργίας του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και ειδικότερα στο θέμα της ανεξαρτησίας του σημειώνοντας ότι η Κύπρος στο συγκεκριμένο θέμα έχει τύχει εξαίρεσης από την ΕΕ.
Ο κ. Πουλλικκάς συνοδευόταν από τα άλλα δύο μέλη της ΡΑΕΚ ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που παρέστη στη συνεδρία ανέφερε ότι μεταξύ του Υπουργείου και της Αρχής υπάρχει «αγαστή και αρμονική σχέση, γόνιμος διάλογος και καλή συνεργασία».
Ενώπιον της ΡΑΕΚ η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έθεσε το θέμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εταιρείας που αιτήθηκε να ανεγείρει εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, η οποία ενώ είχε εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, η ΡΑΕΚ αρνήθηκε να παραλάβει την αίτηση της.
Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία, η οποία θα εργοδοτούσε γύρω στα 130 άτομα, προσέφυγε στο δικαστήριο και δικαιώθηκε. Ταυτόχρονα υπέδειξε ότι δεν πρέπει να «διώχνουμε» με αυτό τον τρόπο επενδυτές.
Απαντώντας ο κ. Πουλλικκάς υπενθύμισε ότι πρόκειται για υπόθεση του 2012 και πρόσθεσε ότι για αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων η ΡΑΕΚ ζήτησε από όλους τους αιτητές επανανεβαίωση του ενδιαφέροντος τους για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησής τους. Ταυτόχρονα έδωσε παράταση στην ισχύ αιτήσεων ώστε οι αιτητές σε περίπτωση που έληξαν συμβάσεις για εκμίσθωση τεμαχίων όπου θα προχωρήσουν σε αναπτύξεις μονάδων να μπορέσουν να βρουν νέους χώρους για να αδειοδοτηθούν.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου μετά τη συνεδρία δήλωσε ότι «το νομικό πλαίσιο που διέπει την Αρχή είναι το ίδιο με αυτό που διέπει όλες τις χώρες της ΕΕ, έχουμε πλήρως εναρμονιστεί, η δε λειτουργία της Αρχής θεωρούμε – με ότι έχουμε δει και ελέγξει σήμερα – ότι είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο παρόλο που υπάρχει σοβαρό έλλειμμα προσωπικού αυτή τη στιγμή». Έχουν, πρόσθεσε, «ήδη αποδεσμευθεί θέσεις και εντός του 2017 και του 2018 θα αυξηθεί κατά πολύ το προσωπικό ώστε η δουλειά να βγαίνει πολύ πιο γρήγορα και να είναι και πολύ πιο έγκαιρη».
Όσον αφορά τις καθυστερήσεις ια για την αδειοδότηση επιχειρήσεων ΑΠΕ, ο κ. Ζαχαρίου, είπε ότι «έχει εντοπιστεί από την ΡΑΕΚ αυτό το πρόβλημα και έχουν βρεθεί τρόποι και κανονισμοί στον τρόπο λειτουργίας της ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, να είναι πιο έγκαιροι στον χρόνο απάντησης και να μην δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι την έγκριση να έχουν λήξει οι πολεοδομικές άδειες για συγκεκριμένα έργα».
Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε την καλή διάθεση της Επιτροπής για συνεργασία με τη ΡΑΕΚ προσθέτοντας πως «αν θεωρούν ότι χρειάζεται τροποποίηση από τη δική μας πλευρά είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να λειτουργεί σωστά η αγορά, όταν λειτουργεί σωστά η αγορά είναι προς πίστη και όφελος των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρηματιών».
Από την πλευρά της η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στο θέμα που ήγειρε κατά τη διάρκεια της συνεδρία της Επιτροπής επαναλαμβάνοντας ότι «μέσα από αυτές τις δραστηριότητες θα εργοδοτηθούν πάρα πολλοί άνεργοι».
Είπε ακόμα ότι «υπήρξε δέσμευση από την ΡΑΕΚ ούτως ώστε οι άδειες όλων αυτών των επενδυτών που εξασφαλίστηκαν από τα αρμόδια τμήματα και οι οποίες λήγουν πολλές από αυτές το 2017 να γίνουν τέτοιες συντονιστικές ενέργειες από πλευράς ΡΑΕΚ, ούτως ώστε οι επενδυτές να μην εξαναγκαστούν να μπουν στην ίδια διαδικασία για εξασφάλιση νέων αδειών, πράγμα που θα σημαίνει σπατάλη χρόνου και χρήματος από τους επενδυτές γεγονός που στο τέλος πιθανόν να λειτουργήσει και αποθαρρυντικά».
RELATED ARTICLES