Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚαθυστερήσεις πληρωμών από το ΕΣΠΑ καταγγέλουν οι εργολήπτες

Καθυστερήσεις πληρωμών από το ΕΣΠΑ καταγγέλουν οι εργολήπτες

erga_Καθυστερήσεις πληρωμών για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ κατήγγειλε επίσημα την Τετάρτη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), ο οποίος προειδοποιεί ότι οι εργολήπτες δηλώνουν αδυναμία καταβολής μισθών και δώρου Πάσχα, λόγω του κρατικού «δεν πληρώνω».

Ο ΣΑΤΕ σημειώνει ότι στις «έως τώρα συστηματικά παρατηρούμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές εκτελεσμένων δημόσιων έργων, έρχεται να διαδεχτεί το “πάγωμα” των πληρωμών σε δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού & Ναυτιλίας πληρωμές».

Στον ΣΑΤΕ, αναφέρεται, έχει περιέλθει απόφαση του υπουργού Οικονομίας, κ. Γιώργου Σταθάκη, η οποία αφορά συνολικά 59 έργα και πληρωμές 262 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν εκτελούνται, «όπως βεβαιώνουν μέλη του Συνδέσμου, τα οποία επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, δίχως να λάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις».

Μεταξύ των έργων, σημειώνει ο ΣΑΤΕ, περιλαμβάνονται έργα της Εγνατίας Οδού, επαρχιακά οδικά έργα, έργα σε λιμάνια, σχολεία και άλλα. «Όλα τα έργα βρίσκονται στη φάση της κατασκευής και τα περισσότερα εξ αυτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, αφού καμιά παράταση δεν προβλέπεται για το ΕΣΠΑ» σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΑΤΕ μιλά για το ενδεχόμενο «στάσης πληρωμών» από τις εταιρίες, με πρώτο και άμεσο κίνδυνο την «αδυναμία καταβολής του Δώρου Πάσχα και του μισθού στους εργαζόμενους στα έργα», την αναστολή πληρωμών «προς προμηθευτές και υπεργολάβους», την «αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τυχόν τοκοχρεωλυσίων προς τις τράπεζες».

«Εάν και εφόσον συνεχιστεί η άρνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να καταβάλει τα εγκεκριμένα ποσά και τις επόμενες ημέρες, τότε οι εργοληπτικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σε “διακοπή των εργασιών και εν συνεχεία διάλυση των συμβάσεών τους, με υπαιτιότητα του Δημοσίου”» σημειώνει ο ΣΑΤΕ, επικαλούμενος έγγραφο που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι: Διάσπαρτα ημιτελή τεχνικά έργα, επιστροφή κονδυλίων που έχουν έως σήμερα διατεθεί στα Ευρωπαϊκά Ταμεία με ανάλογη επιβάρυνση του Έλληνα Φορολογούμενου, αρνητική επίπτωση στα μεγέθη του ΑΕΠ και της απασχόλησης και επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση των επιστρεφόμενων κονδυλίων, τονίζουν στο ίδιο έγγραφο

«Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί ομαλής ροής των πληρωμών των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ» υπογραμμίζει ο ΣΑΤΕ στον κ. Σταθάκη, «η εικόνα που μας μεταφέρουν οι 900 και πλέον εργοληπτικές εταιρείες-μέλη μας, είναι ακριβώς η αντίθετη, αφού ακόμη και για τα έργα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων δεν πραγματοποιείται πλέον καμία πληρωμή λογαριασμού»., αναφέρεται.

Ο ΣΑΤΕ τονίζει ότι «με βάση αυτά τα δεδομένα, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις επίσης πρόσφατες δηλώσεις σας περί στήριξης των περιφερειακών, μικρών και μεσαίων τεχνικών έργων, με στόχο την ανάταξη της Οικονομίας» σημειώνεται στην επιστολή που κοινοποιείται στους αναπληρωτές Υπουργούς Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, στον γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση και την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην αιφνιδιαστική και παρά τα όσα προβλέπονται σε συμβάσεις εκτελούμενων έργων, άρνηση καταβολής του ΦΠΑ από τον περασμένο Αύγουστο, που κατά τους εργολήπτες συνιστά ουσιώδη και αυθαίρετη μονομερή μετατροπή της σύμβασης, καθώς από την άλλη πλευρά καταβάλλεται ο ΦΠΑ σε προμηθευτές και υπεργολάβους σύμφωνα με τη νομοθεσία. Που σημαίνει ότι οι εργολήπτες υποχρεώνονται να «δανείζουν» το κράτος με τα αντίστοιχα τεράστια ποσά, έως ότου – και εφόσον – επιστραφεί ο ΦΠΑ» καταλήγει ο ΣΑΤΕ.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Πηγή: tovima.gr

RELATED ARTICLES