Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΚαθυστερεί η εφαρμογή του νέου «Εξοικονομώ»

Καθυστερεί η εφαρμογή του νέου «Εξοικονομώ»

εξοικονομηση

Καθυστέρηση παρατηρείται στην εφαρμογή του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», για την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών και κτιρίων γενικότερα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται στην αναμονή της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ ΣΕΣ), μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η δράση. Το ενδιαφέρον ιδιοκτητών και μηχανικών είναι έντονο, ωστόσο η νέα προγραμματική περίοδος δεν «τρέχει». Την έντονη ανησυχία της για την «αφόρητη», όπως τη χαρακτηρίζει, καθυστέρηση, εκφράζει η διοικούσα επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ.

Στόχος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτιρίων παλαιάς τεχνολογίας με την εξοικονόμηση ενέργειας.Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης προβλέπονται μεταξύ άλλων η αντικατάσταση μονώσεων και κουφωμάτων, η εγκατάσταση και η λειτουργία σύγχρονων, οικονομικότερων και φιλικών προς το περιβάλλον θερμαντικών μέσων, καθώς και καινούργια εξωτερικά κελύφη για τις κατοικίες και τα κτίρια, με επιδότηση για τους ιδιοκτήτες μέχρι και 15.000 ευρώ βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Ωστόσο, η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» καθυστερεί χαρακτηριστικά να υλοποιηθεί από την Πολιτεία, καθώς απαιτείται πρωτίστως να «τρέξει» η υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ ΣΕΣ, από την οποία πρόκειται και στην προκειμένη περίπτωση να χρηματοδοτηθεί η δράση, με τα απαιτούμενα κονδύλια για την επιδότηση των ιδιοκτητών να είναι εξασφαλισμένα.

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» της νέας προγραμματικής περιόδου θα προκύψουν βασικές αλλαγές και τροποποιήσεις στα κύρια στοιχεία της εφαρμογής του προγράμματος, με τους μηχανικούς να αναμένουν από την πλευρά τους, προκειμένου να τις επεξεργαστούν και να αποφανθούν σχετικά, ενημερώνοντας ακολούθως τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών και κτιρίων παλαιάς τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, το ενδιαφέρον τόσο των ιδιοκτητών παλαιών κατοικιών και κτιρίων που χρήζουν άμεσης ενεργειακής αναβάθμισης με επιδότηση, καθώς και των μηχανικών που θα αναλάβουν τις εργασίες είναι έντονο, ωστόσο η έναρξη της εφαρμογής του σχετικού προγράμματος καθυστερεί χαρακτηριστικά.

«Παρατηρείται αφόρητη θα τη χαρακτήριζα καθυστέρηση», επισημαίνει η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα, «στην έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» της νέας προγραμματικής περιόδου. Από την πλευρά μας αναμένουμε ακόμα το νέο πρόγραμμα, το οποίο καθυστερεί να υλοποιηθεί, διότι δεν «τρέχει» η νέα προγραμματική περίοδος του νέου ΕΣΠΑ ΣΕΣ. Τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένα, αλλά η δράση δεν προχωρεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε, το ενδιαφέρον ιδιοκτητών, αλλά και μηχανικών για την εφαρμογή του νέου προγράμματος είναι έντονο. Βεβαίως, θα προκύψουν αλλαγές και τροποποιήσεις στα βασικά στοιχεία του, τις οποίες πρέπει να δούμε και να επεξεργαστούμε, προκειμένου να αποφανθούμε σχετικά. Ωστόσο, αν δεν «τρέξει» η νέα προγραμματική περίοδος, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Πρέπει άμεσα να «τρέξει» η νέα προγραμματική περίοδος, καθώς το πρόγραμμα ενδιαφέρει αρκετό κόσμο και επιπλέον θα κινηθεί η αγορά με την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής των παλαιάς τεχνολογίας κατοικιών και κτιρίων γενικότερα», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ.

Σχετικά, τέλος, με την εφαρμογή του αντίστοιχου προγράμματος της περασμένης προγραμματικής περιόδου, η κ. Καπούλα σημειώνει ότι «οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν χωρίς περαιτέρω προβλήματα, καθώς πέρυσι τον Αύγουστο διατέθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι τελευταίες επιδοτήσεις. Σε επίπεδο Θεσσαλίας εγκρίθηκε και διατέθηκε από την προγραμματική περίοδο μέσω της Περιφέρειας το συνολικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα με τα οποία αποπληρώθηκαν τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι μηχανικοί για την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής σε παλαιάς τεχνολογίας κατοικίες και κτίρια με την ενεργειακή τους αναβάθμιση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οικονομική εκκρεμότητα δεν υπάρχει στο σύστημα, καθώς το σύνολο της επιδότησης εκταμιεύτηκε και διατέθηκε», καταλήγει η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ.

 

Πηγή: e-thessalia.gr

RELATED ARTICLES