Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚαινοτόμος άσφαλτος αυτο-επιδιορθώνει ρωγμές (video)

Καινοτόμος άσφαλτος αυτο-επιδιορθώνει ρωγμές (video)

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Delft της Ολλανδίας κατασκεύασε μια τροποποιημένη μορφή ασφάλτου η οποία όταν θερμανθεί μπορεί να αυτό-επιδιορθώσει τις λακκούβες και τις ρωγμές της. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν χαλύβδινο σύρμα στην άσφαλτο, τον συνδετικό παράγοντα που χρησιμοποιείται συνήθως για να συγκρατεί τις μικροσκοπικά χαλίκια. Όταν η άσφαλτος θερμανθεί με μια μηχανή επαγωγής, η πίσσα λιώνει και συνεπώς οι ρωγμές και λαβίδες επιδιορθώνονται. Η εξελιγμένη αυτή  μορφή ασφάλτου, μπορεί να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ στις επισκευές των δρόμων.

Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 9 εκατομμύρια ευρώ που θα χρειαζόταν για τυχόν επισκευές. Επιπλέον, η άσφαλτος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα φανάρια. Συγκεκριμένα πιστεύει πως η τοποθέτηση ατσάλινων ινών στην άσφαλτο θα προσφέρει την δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πάνω στο δρόμο.

Εκτός από το ολλανδικό πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία, ομάδα επιστημόνων κατασκεύασε ένα σκυρόδεμα με αυτο-θεραπευτικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας βακτήρια.

Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα έλαβε πάνω από 4 εκατομμύρια αγγλικές λίρες χρηματοδότηση για την περαιτέρω δημιουργία καινοτόμων λύσεων στο πρόβλημα της αύξησης του κόστους συντήρησης σε όλη την Αγγλία.

Το έργο «Resilient Materials 4 Life» (RM4L) χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Επιστημών Φυσικών Επιστημών (EPSRC) και θα υιοθετηθεί για την ανάπτυξη έξυπνων υλικών που θα μπορούν να επιδιορθώνουν τυχόν βλάβες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

ΠΗΓΕΣ :

https://www.cardiff.ac.uk/news/view/656689-boost-for-self-healing-concrete

https://futurism.com/next-revolution-transport-roads-heal-themselves/

 

ert.gr

RELATED ARTICLES