Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΚΑΠΕ: Ημερίδα για τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά στις 27 Μαΐου

ΚΑΠΕ: Ημερίδα για τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά στις 27 Μαΐου

KAPE

Το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), διοργανώνει την Παρασκευή 27 Μαΐου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ημερίδα με θέμα: «Συγκεντρωτικά Θερμικά Ηλιακά συστήματα και συστήματα Συγκέντρωσης Ηλιακής ακτινοβολίας για Χημικές Διεργασίες»

Τα Συγκεντρωτικά Θερμικά Ηλιακά (ΣΘΗ) συστήματα αναμένεται να αναδειχθούν σε σημαντική πηγή πράσινης ενέργειας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καλύπτοντας το 12% των αναγκών παγκοσμίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2050. Ήδη, περισσότερο από 5GW ΣΘΗ συστημάτων εν λειτουργία συνεισφέρουν στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ενισχύοντας δυναμικά την ανάπτυξη των επενδύσεων, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την εξοικονόμηση CO2 και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα ΣΘΗ χρησιμοποιούν συνδυασμό κάτοπτρων ή φακών για τη συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας, επιτυγχάνοντας επίπεδα μεσαίων (100 – 400ο C) και υψηλών θερμοκρασιών (>400ο C). Οι εφαρμογές τους δεν περιορίζονται μόνο στην ευρύτερα διαδεδομένη παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά και σε πλήθος εφαρμογών, με κυριότερες την παραγωγή ατμού για απευθείας χρήση στην βιομηχανία, την παραγωγή ψύξης αποθηκευτικών χώρων και κτιρίων μέσω συστημάτων ηλιακού κλιματισμού, την παραγωγή πόσιμου νερού μέσω τεχνολογιών αφαλάτωσης και την παραγωγή ηλιακών «καθαρών» καυσίμων.

Η τεχνολογία των ΣΘΗ θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του 2030 και του 2050, ενώ στην Ελλάδα πληρούνται όλες οι τεχνολογικές, κλιματικές και γεωμορφολογικές παράμετροι για να υλοποιηθούν σημαντικές μονάδες ΣΘΗ, ισχύος πάνω από 500 MW και αξίας 2 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργουEU-SOLARIS (www.eusolaris.eu), θα παρουσιασθούν οι προηγμένες τεχνολογίες ΣΘΗ και οι εμπορικές και ερευνητικές εφαρμογές τους, ενώ θα συζητηθούν και θα αποτυπωθούν οι προοπτικές και οι δυνατότητές τους στην Ευρώπη.

Στις εργασίες της ημερίδας, μαζί με σημαντικούς εκπροσώπους συναφών φορέων της Ευρώπης από την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλεκτρισμού ESTELA (European Solar Thermal Electricity Association) και Γενικός Γραμματέας της Ισπανικής Ένωσης Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλεκτρισμού PROTERMOSOLAR, Μr. Luis Crespo.

Η εκδήλωση απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους ειδικούς σε θέματα ενέργειας, επενδύσεων και χρήσης ΑΠΕ από τον επιστημονικό, ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

energia.gr

RELATED ARTICLES