Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚαταγγελίες για ακατάλληλα δομικά υλικά.

Καταγγελίες για ακατάλληλα δομικά υλικά.

Δομικά υλικά που άλλο γράφουν στην συσκευασία ότι περιέχουν και άλλο αγοράζει ο καταναλωτής καταγγέλλεται ότι κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα αδράνειας των αρμοδίων αρχών να επέμβουν, παρότι υπήρξαν οι σχετικές καταγγελίες.

Πρόκειται για μια υπόθεση που πέραν από τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, λειτουργεί και ως τροχοπέδη για σημαντικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι μεγάλη επιχείρηση του κλάδου με διεθνείς καταβολές, η Mapei Hellas, έχει υποβάλει ήδη από 13 Μαρτίου 2019 «Καταγγελία-Μηνυτήρια Αναφορά» κατά εταιρείας (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση του Euro2day.gr) για παράβαση των διατάξεων περί πιστοποιήσεων CE και για παραβίαση των ελαχίστων/βασικών απαιτήσεων προϊόντων δομικών κατασκευών από την καταγγελλόμενη εταιρεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες με την εν λόγω αναφορά προσκομίζονται εργαστηριακά αποτελέσματα από τον κοινοποιημένο στην ΕΕ φορέα ΕΒΕΤΑΜ, που αποδεικνύουν ότι όλα τα δομικά υλικά που εξετάστηκαν είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, όπως καταγγέλλεται, η αρμόδια διεύθυνση αδρανεί εδώ και πέντε μήνες. Δεν έχει εκδώσει το παραμικρό πρόστιμο, δεν έχει κάνει τη παραμικρή σύσταση και -κυρίως- δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση των εν λόγω ακατάλληλων υλικών, τουλάχιστον στα δημόσια έργα. Και αυτό παρότι, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, η Διεύθυνση Ποιότητας και Τυποποίησης του υπουργείου Υποδομών έσπευσε άμεσα να στείλει στην αρμόδια διεύθυνση του υπ. Ανάπτυξης αίτημα επαλήθευσης της συγκεκριμένης καταγγελίας προκειμένου εν συνεχεία να εκδώσει εγκύκλιο απαγόρευσης της χρήσης των εν λόγω δομικών υλικών. Έως σήμερα, όμως, δεν έχει λάβει απάντηση…

Εξαιτίας αυτού του ζητήματος υπήρξε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ την οποία καλείται τώρα να ανορθώσει ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος φαίνεται να έχει αποφασίσει να σπάσει το «απόστημα» των πειρατικών δομικών υλικών με τις ψευδείς πιστοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mapei είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1937 και σήμερα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή συγκολλητικών και χημικών προϊόντων για την οικοδομική βιομηχανία. Διαθέτει 82 θυγατρικές, με 79 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 34 διαφορετικές χώρες.

Στην Ελλάδα η θυγατρική του ομίλου ιδρύθηκε το 2001. Σταθμός ωστόσο ήταν το 2010 καθώς λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο στη Ριτσώνα (ΒΙΠΕ Χαλκίδας).

Η Mapei Hellas έχει προγραμματίσει επενδύσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία που θα δημιουργούσαν τουλάχιστον 100 νέες θέσεις εργασίας και θα ανέπτυσσαν σημαντικά την οικονομική ζωή της ΒΙΠΕ Χαλκίδος. Ωστόσο λόγω των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν αυτές τίθενται υπό διακύβευση.

Γίνεται μάλιστα λόγος για «ύποπτη αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης σε ότι αφορά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και προτύπων που έχουν θεσμοθετηθεί σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο με τον κανονισμό 305/2011».

Όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, εξαιτίας της «εξαιρετικά ύποπτης αυτής αδράνειας» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων της εποπτεύουσας αρχής (Γενική Διεύθυνση Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών & Ελέγχου, Τμήμα Δομικών, Χημικών και Λοιπών Βιομηχανικών Προϊόντων που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης) στον χώρο των δομικών υλικών επικρατεί άκρατη ασυδοσία σχετικά με τις προδιαγραφές των προϊόντων που διακινούνται, ακόμη και στα δημόσια έργα.

Ετσι παρατηρούνται φαινόμενα όπως να αναγράφονται ψευδείς επιδόσεις επί των υλικών, μια παραπλανητική πρακτική που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες και τους κατασκευαστές.

Όπως σημειώνεται, οι καταγγελίες έχουν κατατεθεί και ενώπιον του υπουργού Υποδομών καθώς το Υπουργείο ζήτησε ήδη την επαλήθευση της καταγγελίας για τα απαγορεύσει την χρήση των εν λόγω προϊόντων από τα δημόσια έργα.

Χαρακτηριστικό της σημασίας του θέματος είναι ότι τα πρόστιμα σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία μπορούν να φτάσουν τα €100.000 ανά παράβαση!

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι πέρα από τα δημόσια ταμεία και τον υγιή ανταγωνισμό διακυβεύεται και η σωματική ακεραιότητα πολιτών, καθώς τα ακατάλληλα δομικά υλικά εγκυμονούν εξαιρετικούς κινδύνους, ειδικά σε μία σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα.

Η προσδοκία τώρα είναι ότι με την έλευση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Αδωνι Γεωργιάδη, θα αλλάξει κάτι σχετικά την άμεση τιμωρία των παραβατών των ευρωπαϊκών κανονισμών που εξαπατούν επί χρόνια το ελληνικό δημόσιο.

euro2day.gr

RELATED ARTICLES