Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚαταπράσινοι κήποι στη στέγη

Καταπράσινοι κήποι στη στέγη

Η νέα τάση στη Σκανδιναβία είναι η μετατροπή σκεπών σε ολόκληρους κήπους με χώμα, γρασίδι, λουλούδια, θάμνους. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Δήμοι και ιδιώτες στη Γερμανία επενδύουν στο σκανδιναβικό «πράσινο» πρότυπο.

Ο Γιούργκεν Κβιντό είναι μηχανικός ανάπλασης εξωτερικών χώρων. Ειδικεύται στο σχεδιασμό κήπων σε οροφές κτηρίων και ασχολείται επίσης επαγγελματικά με την κηπουρική. Τα τελευταία χρόνια δεν προλαβαίνει να κλείνει νέες δουλειές. Σπίτια, κτήρια που στεγάζουν γραφεία, βιομηχανικές μονάδες ακόμη και μουσεία επενδύουν πλέον στις «πράσινες» σκεπές. Πρόκειται για μια μόδα σκανδιναβικής προέλευσης με μεγάλη ζήτηση και στη Γερμανία. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Για τους ιδιώτες η επένδυση σε μια «πράσινη» σκεπή δίνει προστιθέμενη αξία στο εκάστοτε κτίσμα, αφού στην ουσία επεκτείνει την κάθετη ιδιοκτησία. Αν υποθέσουμε επίσης ότι οι σκεπές όλων των κτηρίων στις γερμανικές πόλεις είχαν κήπους, τότε το περιβάλλον θα είχε τεράστιο κέρδος, αφού με τον τρόπο αυτό θα αναπλήρωνε τις απώλειες από την αποψίλωση δασικών εκτάσεων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν περιβαλλοντολόγοι, σύμβουλοι ενέργειας, πολεοδόμοι, ακτιβιστές αλλά και πολιτικοί. Σύμφωνα με έρευνες οι «πράσινες» στέγες βοηθούν στην προστασία του κλίματος, στην αποφυγή της υπερθέρμανσης ειδικά στις μεγαλουπόλεις αλλά και στην καλύτερη διαχείριση των έντονων βροχοπτώσεων.

Παραγωγή οξυγόνου και αποθήκευση βρόχινου νερού

Ο Γερμανός μηχανικός δεν έχει μια εύκολη δουλειά. Ο σχεδιασμός μιας «πράσινης» σκεπής απαιτεί μεγάλη προσοχή και πολύ χρόνο. Πρέπει να τοποθετηθούν με ειδικό τρόπο τα μονωτικά υλικά, να ληφθούν ειδικά μέτρα προκειμένου οι ρίζες των φυτών να μην περάσουν μέσα στο σπίτι και να αποφευχθούν οπωσδήποτε οι διαρροές. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, κάθε νέα κατασκευή έχει τις δικές της απαιτήσεις και προδιαγραφές μιας και διαφορετικές είναι οι ανάγκες του κάθε πελάτη. Εντούτοις κάποια βασικά χαρακτηριστικά παραμένουν πάντα κοινά. Άλλωστε ένας κήπος που στήνεται στη σκεπή ενός κτηρίου δεν πρέπει να εξυπηρετεί μόνο λόγους αισθητικής. Τα φυτά φιλτράρουν τους ρύπους και παράγουν οξυγόνο. Οι πράσινες σκεπές αποθηκεύουν το νερό της βροχής, το οποίο στη συνέχεια εξατμίζεται με φυσικό τρόπο και επιστρέφει στο περιβάλλον. Επίσης συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού για το ίδιο το κτήριο, ενώ κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων διευκολύνουν σημαντικά την κυκλοφορία μεγάλων όγκων νερού. Οι κήποι βοηθούν ακόμη στη διατήρηση μιας καλής θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους του εκάστοτε κτηρίου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ολοένα περισσότερες πόλεις επενδύουν στις πράσινες οροφές

Πολλές γερμανικές πόλεις έχουν αποφασίσει να «ντύσουν» αρκετά δημόσια κτήρια με παρόμοιους κήπους για δύο κυρίως λόγους: για αύξηση των πόρων πρασίνου αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης πολλοί δήμοι παρέχουν ήδη οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε επιχειρηματίες ή απλούς ιδιώτες για αντικατάσταση των παλιών σκεπών με σύγχρονες, πράσινες οροφές. Φιλόδοξο είναι το σχέδιο του Αμβούργου που έχει ως στόχο να αντικαταστήσει σταδιακά το 70% των κτηρίων της πόλης με τέτοιους κήπους προκειμένου να προστατευθεί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ήδη το πανεπιστήμιο της χανσεατικής πόλης έχει εκπονήσει σχετικές μελέτες. Άλλες μικρότερες πόλεις όπως το Λούντβιχσμπουργκ, το Μπιτιγκχάιμ-Mπίσινγκεν, το Ινγκερσχάιμ ή το Φράιμπεργκ έχουν ειδικά προγράμματα επιβράβευσης εταιρειών που επενδύουν σε αντίστοιχες αρχιτεκτονικές αναπλάσεις. Στόχος των περισσότερων προγραμμάτων είναι μάλιστα ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων για το περιβάλλον και την ενεργειακή εξοικονόμηση με την αναψυχή, μετατρέποντας τις οροφές των αστικών κτηρίων όχι μόνο σε πνεύμονες πρασίνου αλλά και σε μικρές οάσεις ξεκούρασης, ανάπαυλας και ησυχίας.

Κάριν Γέγκερ / Δήμητρα Κυρανούδη

dw.com

RELATED ARTICLES