Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚαταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Οι Γυναίκες Μηχανικοί

Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Οι Γυναίκες Μηχανικοί

Η 23η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η ∆ιεθνής Ηµέρα προς τιµή των Γυναικών στη Μηχανική (International Women in Engineering Day) και αποτελεί µια διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της Μηχανικής.

Η ηµέρα αυτή αποτελεί, επίσης, µέρα γιορτής για τα εξαιρετικά επιτεύγµατα των γυναικών μηχανικών σε όλο τον κόσµο, µιας και δεν υπάρχει καµία άλλη µέρα ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της Μηχανικής.

Είναι επίσης και µέρα προβληµατισµού. Πόσο σηµαντική είναι η ενεργός συµµετοχή των γυναικών μηχανικών στην κοινωνία µας; Πόσο διαφορετικές θα µπορούσαν να είναι οι εξελίξεις σε οργανισµούς, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά και τεχνολογικά κέντρα αν περισσότερες γυναίκες συµµετείχαν; Πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία µας αν περισσότερες γυναίκες είχαν υψηλότερα αξιώµατα ή δραστηριοποιούνταν σε θέσεις κλειδιά; Τα ερωτήµατα αυτά µεγιστοποιούνται καθώς η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στους τοµείς των Φυσικών Επιστηµών, την Τεχνολογία και τα Μαθηµατικά (πέρα από την επιστήµη της Μηχανικής).

Ιστορικά, η ηµέρα αυτή κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωµένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου 2014 από τη Women’s Engineering Society (WES) µε αφορµή την 95η επέτειο της WES. Από την πρώτη στιγµή η γιορτή αυτή βρήκε ένθερµο κοινό τόσο στο Ηνωµένο Βασίλειο όσο και στο παγκόσµιο, µε αποτέλεσµα το 2016 να λάβει την υποστήριξη της UNESCO. Το 2017 η 23η Ιουνίου κατοχυρώνεται για πρώτη φορά ως η ηµέρα όλων των γυναικών στη Μηχανική, επιτρέποντας πλέον τον εορτασµό όλων των γυναικών που δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στον τοµέα της Μηχανικής.

Η επιστήµη της Μηχανικής βρίσκεται πίσω από την τεράστια ανάπτυξη του σύγχρονου τρόπου ζωής µας. Τα άλµατα στον τοµέα της Μηχανικής µάς έχουν επιτρέψει να έχουµε καλύτερη ποιότητα ζωής, να µπορούµε να ζούµε σε πιο άνετα σπίτια και να χρησιµοποιούµε ασφαλέστερα και ταχύτερα µέσα µεταφοράς -και αυτά είναι µόνο µερικά από τα παραδείγµατα της προσφοράς της Μηχανικής στη σύγχρονη ζωή.

Παρόλο που ακόµη και σήµερα ορισµένοι µπορεί να βλέπουν τη Μηχανική ως τον τοµέα που κυριαρχείται από άντρες, εντούτοις η 23η Ιουνίου γεννήθηκε µέσα από την επιτακτική και συνεχή ανάγκη να µην ξεχνάµε ότι και οι γυναίκες μηχανικοί έχουν συνεισφέρει και συνεχίζουν να συνεισφέρουν ακατάπαυστα.

Στην πραγµατικότητα, οι γυναίκες είµαστε γεννηµένες μηχανικοί, αφού από πολύ νωρίς καλούµαστε σε παράλληλους ρόλους από την ίδια την κοινωνία µε ποικίλους περιοριστικούς όρους. Λαµπρά παραδείγµατα επιτυχηµένων γυναικών στη Μηχανική και την Τεχνολογία, είναι οι:

Stephanie Kwolek: Ανακάλυψη του υλικού Kevlar

Hedy Lamarr: «Μητέρα» του Wi-Fi

Josephine Cochrane: Ανακάλυψη του πλυντηρίου πιάτων

Edith Clarke: Ανακάλυψη της αριθµοµηχανής Clarke

Emily Warren Roebling: Κατασκευή της γέφυρας του Brooklyn

Της Μελίτας Μενελάου*

* Γυναίκα – Μητέρα και Χηµικός Μηχανικός, Τµήµα Χηµικών Μηχανικών, Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)

dialogos.com.cy

RELATED ARTICLES