Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚεφάλαιο κίνησης έως €200.000 για μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές

Κεφάλαιο κίνησης έως €200.000 για μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές

Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους μπορεί να λάβει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, κάθε μηχανικός, μελετητής και κατασκευαστής που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το δάνειο χορηγείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας που συνδημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ-HDB) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τον Μάιο του 2021, παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Στόχος του νέου Ταμείου είναι να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των Ελλήνων μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών αλλά και των χιλιάδων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Επισημαίνεται ότι για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr.

Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες που μετέχουν στο πρόγραμμα (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου) από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης και του ΤΜΕΔΕ ξεκινά μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΑΤ, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν όλοι σχεδόν οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας“, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: “Πρώτος είναι ο κλάδος των μηχανικών πάνω στον οποίο πρόκειται να στηριχθεί όλη η αναγέννηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια με σειρά έργων.Καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να μεγαλώσουν και να γίνουν ακόμη καλύτεροι στη δουλειά τους, εάν χρειάζονται κεφάλαια, να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης“.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: “Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρωτοπορεί πάλι και ενεργοποιεί το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας με τη συνεργασία του ΤΜΕΔΕ για την παροχή καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση στο κλάδο τον μηχανικών. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά και μέσα από τις κατασκευές και ο κλάδος των μηχανικών καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο. Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, παρέχουμε περσότερο και με καλυτέρους όρους κεφάλαιο κίνησης στους μηχανικούς – κατασκευαστές προκειμένου να ολοκληρώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία τα έργα τους“.

capital.gr

RELATED ARTICLES