Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚικίλιας: “’Ερχονται τα “πράσινα” δημόσια νοσοκομεία εντός του 2020”

Κικίλιας: “’Ερχονται τα “πράσινα” δημόσια νοσοκομεία εντός του 2020”

Κτιριακές παρεμβάσεις και δημιουργία “πράσινων”, δηλαδή οικολογικών και ενεργειακών νοσοκομείων, δρομολογεί εντός της επόμενης χρονιάς το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, εντός του 2020 θα υπάρξουν κτιριακές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας “τέτοιες που έχουν να γίνουν πάρα πολλά χρόνια”.

Ηδη, ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει, όπως, είπε από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να προσκομίσουν στο Υπουργείο Υγείας λεπτομερείς καταγραφές των κτιρίων όλων των δημόσιων νοσοκομείων (τετραγωνικά, μελέτες, σχέδια και προβλήματα), ώστε να εκπονηθεί το σχετικό σχέδιο δράσης.

“Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα στηρίξει, μετά από την εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου -πάμε πολλά χρόνια πίσω που “ακούμπησε” κάποιος τα νοσοκομεία μας- εντός του 2020, την επέμβαση σε νοσοκομεία σε ότι έχει να κάνει με το κτιριακό, από τις τουαλέτες, μέχρι τα επείγοντα, μέχρι τα χειρουργεία, μέχρι μηχανήματα, κτιριακά, μόνωση, εκσυγχρονισμό σε ότι έχει να κάνει με τα ενεργειακά, μέχρι και τα τοξικά απόβλητα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, “Καλημέρα Ελλάδα”.

Δημόσια Νοσοκομεία: Λίφτινγκ με την βοήθεια των φοιτητών

Στο ριζικό λιφτινγκ των απαξιωμένων και κακοσυντηρημένων νοσοκομείων θα εμπλακούν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τελειόφοιτοι των αρχιτεκτονικών και πολυτεχνικών σχολών, οι οποίοι με κίνητρο βραβείο, αλλά και χρηματικό έπαθλο, θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο οικολογικό “πράσινο” και ενεργειακό Ελληνικό νοσοκομείο του μέλλοντος.

“Εχω ζητήσει ήδη και θα δω μέσα στις επόμενες μέρες τους προέδρους των τμημάτων των αρχιτεκτονικών και πολυτεχνικών σχολών. Υπάρχει βραβείο και χρηματικό για τους φοιτητές μας, που θα γίνει από τους φοιτητές μας τους τελειόφοιτους για το νοσοκομείο το οικοκολογικό, το νοσοκομείο το “πράσινο”. Το νοσοκομείο το χαμηλό ενεργειακό αυτό το οποίο θα γίνει παράδειγμα στην εξοικονόμηση μεγέθους”, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η χρηματοδότηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα καλυφθεί, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από δωρητές και ευεργέτες, τους οποίους ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά, γιατί ήδη κάνουν σημαντικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, όπως ανέφερε.

Συνεχίζεται ο έλεγχος των τίτλων των Διοικητών Νοσοκομείων

Σε σχετική ερώτηση για την καθυστέρηση στους διορισμούς των διοικητών νοσοκομείων, αλλά και τις καταγγελίες για “κομματικούς διορισμούς” που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αφουγκράζεται την κοινωνία και θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, όπου απαιτείται:

“Ακόμα δεν έχει διοριστεί κανένας, ελέγχονται από την υπηρεσία, όπως ορίζει ο νόμος. Ο νόμος λέει τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση ενός διορισμού, ελέγχονται τα δικαιολογητικά όλων των επιλεγχθέντων, λευκά μητρώα, κλπ.κλπ. Και τις επόμενες μέρες θα διοριστούν. Κι αν γίνονται κάποιες αστοχίες ή θα γίνουν στο μέλλον ή κατά την εξέλιξη της αξιολόγησης εμείς είμαστε εδώ για να τις διορθώσουμε. Είμαι ανοιχτός στην κριτική της κοινωνίας και του κόσμου”.

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε, ωστόσο, ότι υποτιμήθηκε από την κοινή γνώμη το γεγονός ότι πρώτη φορά θεσπίστηκε με νόμο του κράτους η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πρώτη φορά έφερα την αξιολόγηση των διοικητών. Οι διοικητές θα αξιολογούνται ή θα παραμένουν ή θα απολύονται. Κανένας δεν τόλμησε να φέρει αξιολόγηση στους διοικητές. Εγώ την έφερα ως νόμο του κράτους”.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα υπάρξει στα νοσοκομεία “σύγχρονο management”, και ορθή αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού στην διοίκηση των νοσοκομείων.

“Θα δείτε τη χάρτα υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και θα δείτε κι ένα πιο σύγχρονο management, που έχει να κάνει με την σωστή χρήση του έμψυχου δυναμικού στην υγεία, σε ότι έχει να κάνει με τη διοίκηση των νοσοκομείων”.

Εξοικονόμηση χρημάτων από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι παρέλαβε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία αυξήσεις μέχρι 10% στα φάρμακα, ενώ τώρα δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και μειώσεις σε πάνω από 3.000 κωδικούς μέχρι 7%.

“Για το 2020, το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισε ότι οι συμπολίτες μας θα καταβάλλουν 50 εκατομμύρια λιγότερα για τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Εξοικονόμηση για το κράτος 180 εκατομμύρια, έμμεσα δηλαδή στους πολίτες και 50 απευθείας στην τσέπη των συμπολιτών μας. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική και στήριξη στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι. Επίσης, ήδη μειώθηκε σε κάποια φάρμακα η φορολογία στο 6% από 13% και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μειώσεις και στις παροχές της υγείας και στα φάρμακα”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε σε ερώτηση για το πως θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.

Υποχρεωτικοί εμβολισμοί στα παιδιά εντός του νέου έτους

Πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας θα υπάρξει στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη Δημόσια Υγεία στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, με τα εμβόλια αυτά τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ως απαραίτητα.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους αντιγριπικούς εμβολιασμούς:

“Από την αρχή της θητείας μου, δήλωνα σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί. Πέρυσι  εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια Έλληνες, φέτος με την καμπάνια που κάναμε, διατέθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια εμβόλια. Και αυτό δείχνει ότι οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται και υπάρχει πρόληψη, υπάρχει δημόσια υγεία”, κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

iatropedia.gr

RELATED ARTICLES