Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέα"Κουβέντες στο αέρα οι μηχανικοί δεν κάνουμε"

“Κουβέντες στο αέρα οι μηχανικοί δεν κάνουμε”

teeΔήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ για το Ασφαλιστικό σε ΜΜΕ

Ακόμη και μετά τις βελτιωμένες προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό, οι επιβαρύνσεις για τους μηχανικούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι υπέρμετρες. Η ένταξη όλων σε έναν φορέα σημαίνει ότι οι μηχανικοί όχι μόνο θα πληρώνουν πολλά περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά και ότι θα χρηματοδοτήσουν από το ταμείο τους τα υπόλοιπα ταμεία.

Θυμίζω ότι το Ταμείο των Μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, είναι βιώσιμο σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει. Και όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς κανείς να μας παρουσιάζει ένα σοβαρό επιχείρημα, μία συγκεκριμένη μελέτη που να διασφαλίζει, τουλάχιστον, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Μας ζητούν να δεχτούμε να αλλάξουν όλα στην ασφάλισή μας με μόνο επιχείρημα μία δήθεν κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς όμως καν να δεσμεύονται, με αριθμούς και στοιχεία, ότι αυτό που προτείνεται θα μπορεί να καλύπτει τους ασφαλισμένους μετά από 10 και 20 χρόνια.

Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι απλώς μία νέα δημοσιονομική προσαρμογή του Κράτους. Δημιουργούν δηλαδή μία νέα εφορία, δίπλα στην κανονική εφορία, απλά για να εισπράττουν περισσότερα από τους μηχανικούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη.

Για αυτό ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμούς και μελέτες. Αν η κυβέρνηση ή οι θεσμοί δεν μπορούν να κάνουν τις μαθηματικές ασκήσεις των μελλοντικών προβολών του ασφαλιστικού συστήματος, τους καλούμε να μας δώσουν επισήμως τα όλα στοιχεία και θα δουλέψουμε εμείς, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να αποδείξουμε – με τα δικά τους νούμερα – πως μπορεί το ασφαλιστικό σύστημα να γίνει βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Μέχρι τότε όμως, με ένα σχέδιο ασφαλιστικού χωρίς ουσιαστική βάση, δεν μπορούμε να συζητάμε. Κουβέντες στον αέρα εμείς οι μηχανικοί δεν έχουμε μάθει να κάνουμε. Και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, μαζί με όλους τους άλλους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, ξεκινώντας δυναμι- κές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα παραγωγικά Υπουργεία. Γιατί αυτή η αλλαγή στο Ασφαλιστικό, όπως ακριβώς αφορά όλη την κοινωνία, αφορά και όλα τα Υπουργεία, όλη την Κυβέρνηση.

 

Πηγή:tee.gr

RELATED ARTICLES