Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμηση«Κούρεμα» ιδιοκτησιών μέσα από το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση

«Κούρεμα» ιδιοκτησιών μέσα από το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση

Σφοδρές αντιδράσεις στον κύκλο των μηχανικών συγκεντρώνει ήδη από την πρώτη ημέρα της ανάρτησης του το σχέδιο νόμου και ειδικά τα άρθρα που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, τα οποία εάν τελικά «περάσουν» ουσιαστικά θα προκαλέσουν ένα εκτός προηγουμένου «κούρεμα» ιδιοκτησίας και κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες σε μία εποχή που το κράτος όφειλε να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες γης. Αντ’ αυτού, διαφαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικές «πολεοδομήσεις» μεγάλης κλίμακας και μάλιστα με όρους που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα, αλλά ουσιαστικά πάνε κόντρα και στην υποτιθέμενη διάθεση της πολιτείας να ελέγξει και να συμμαζέψει τα κακώς κείμενα της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως αυτή ισχύει στην παρούσα φάση.

Τι προβλέπει, όμως, το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις; Αν και οι πληροφορίες των τελευταίων μηνών ήθελαν τις βασικές διαφοροποιήσεις να αφορούν τα μικρά οικόπεδα 750-1200 τ.μ. για τα οποία θα απαγορευόταν η δόμηση, εντούτοις οι διατάξεις που προβλέπονται είναι τελείως διαφορετικές.

Με τα άρθρα «διατάξεις γενικής εφαρμογής στην εκτός σχεδίου δόμηση» και «μεταβατικές διατάξεις» προβλέπεται  κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των παρεκκλίσεων, μετά από μεταβατική περίοδο 2 ετών, και  άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης. Η κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές προβλέπεται με τη ψήφιση του νομοσχεδίου σε άμεσο χρόνο διετίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια όσοι έχουν εκτός σχεδίου ακίνητα, μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Όσοι δεν το κάνουν, μετά την παρέλευση των δύο ετών, ουσιαστικά θα χάσουν τις ιδιοκτησίες τους!

Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Στέλιος Ξεζωνάκης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, μεταφέροντας και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των μηχανικών σε κεντρικό επίπεδο.

«Το ΤΕΕ είναι εξαιρετικά προβληματισμένο. Συμφωνούμε, φυσικά, πως η εκτός σχεδίου δόμηση όπως ισχύει εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει την ίδια μορφή, όμως, στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με εντελώς λάθος τρόπο. Πρόκειται για οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα, που ουσιαστικά προβλέπουν την κατάργηση σχεδόν του 95% των ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Στην χώρα μας όμως το 80% των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου, τα οποία είτε αγόρασαν είτε κληρονόμησαν. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τότε θα μιλάμε για κούρεμα ιδιοκτησιών και άρα αυτή η γη δεν θα έχει καμία αξία για τον κάτοχο της», σχολίασε ο κ. Ξεζωνάκης, ο οποίος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν τέτοιου είδους μέτρα να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες, τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε τόπου αλλά και κοινωνικά δεδομένα.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως με αυτόν τον τρόπο «εξαναγκάζονται οι πολίτες σε μία κρίσιμη περίοδο να διαθέσουν από τα εισοδήματά τους για οικοδομικές άδειες, προκειμένου να μην χάσουν τις ιδιοκτησίες τους μετά από δύο χρόνια».

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΚΥΡΩΝΕΙ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Ένα άλλο πολύ κρίσιμο σημείο είναι εκείνο του πολεοδομικού σχεδιασμού μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία ήδη έχουν εξαγγελθεί και θεωρητικά πρόκειται να ξεκινήσουν σε όλη τη χώρα τον Σεπτέμβριο και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης την δεκαετία.

Οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση επί της ουσίας ακυρώνουν αυτήν την προσπάθεια, σημειώνει με έμφαση ο κ. Ξεζωνάκης, αφού στην πράξη το κράτος καλεί τον πολίτη να φροντίσει για την οικοδόμηση των ακινήτων του, όπως – όπως, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και άρα τα λεγόμενα ΤΠΣ θα έρθουν στην συνέχεια να καθορίσουν ήδη πολεοδομημένες, άναρχα και χωρίς σχέδιο περιοχές.

«Ενώ έχεις εξαγγείλει από το Σεπτέμβριο την έναρξη των ΤΠΣ, έρχεσαι και λες ότι μετά από δύο χρόνια καταργούμε την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά μέσα σε δύο χρόνια μπορείτε να οικοδομήσετε και σε περιοχές που πιθανόν αργότερα με τα ΤΠΣ δεν θα επιτρέπεται η δόμηση», σχολίασε ο κ. Ξεζωνάκης, ο οποίος κάνοντας μία καταγραφή των σχετικών διατάξεων τονίζει πως το νομοσχέδιο «προτείνει οριζόντια μέτρα, κουρεύει ιδιοκτησίες και ουσιαστικά η παράταση των δύο ετών θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα περιβαλλοντικά και χωροταξικά από όσα θέλει να προλάβει. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο πως το κράτος θα αντιμετωπίσει αυτό το “κούρεμα”, αφού όταν παίρνεις γη, οφείλεις και να δώσεις γη».

 ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

Ένα άλλο μελανό σημείο του νομοσχεδίου είναι οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα οργανωμένης δόμησης σε ιδιώτες, που κατέχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, με πολύ υψηλούς συντελεστές δόμησης. Χαρακτηριστικά ο κ. Ξεζωνάκης τονίζει: «Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, την ώρα που περιορίζεται και ουσιαστικά καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, δίνεται η δυνατότητα μέσω της οργανωμένης δόμησης (ΠΟΤΑ) σε ιδιώτες που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις πχ 300-400 στρεμμάτων στις ίδιες περιοχές που θα καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση να κάνουν ουσιαστικά ιδιωτικές πολεοδομήσεις με συντελεστή δόμησης μέχρι και 25% που είναι πολλαπλάσιος από όσα σήμερα ισχύουν».

Επί της ουσίας, λοιπόν, πρόκειται για εντελώς αντιφατική λειτουργία ενός εν δυνάμει νόμου, που είναι αβέβαιο εάν τελικά θέλει να ελέγξει και να ρυθμίσει τα σημερινά κακώς κείμενα ή να ευνοήσει τους μεγάλους ιδιοκτήτες και τις μεγάλες επενδύσεις…

Το ΤΕΕ προτείνει σαφέστατα πως το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλον τρόπο πλην της σύνταξης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων εντός των επόμενων πέντε ετών, και με δεδομένο ότι θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια επιστημονικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

goodnet.gr

RELATED ARTICLES