Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚρήτη: Προς κατεδάφιση 300 κτίσματα αλλά...

Κρήτη: Προς κατεδάφιση 300 κτίσματα αλλά…

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και στο Ηράκλειο, με βάση τα περίπου … 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχει στο συρτάρι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Πρόκειται για  τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και οδηγίες  από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η αρχή έγινε προ ημερών με δύο καταστήματα στο Καλαμάκι Χανίων,  καθώς, σύμφωνα με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Μαρία Κοζυράκη, υπήρξε εισαγγελική εντολή και τα συγκεκριμένα αυθαίρετα πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις κι έπρεπε να φυγουν

Οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το Μάρτιο, καθώς είθισται να εκτελούνται από Οκτώβριο έως Μάρτιο  ενώ μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή από το 2015 μέχρι σήμερα, έγιναν περίπου 50 κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στο νησί μας.

Η συνέχεια θα δοθεί, εντός των ημερών, σε Ηράκλειο και θα ακολουθήσει το Λασίθι σε παράνομες κατασκευές, αυθαίρετα κτίσματα επάνω στον αιγιαλό, πέργκολες και καφετέριες παράνομα κατασκευασμένες σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης.

Ωστόσο,  σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, τα απαιτούμενα κονδύλια είναι πολύ φτωχά και η Αποκεντρωμένη όταν καταστούν οι δικαστικές αποφάσεις αμετάκλητες, τότε φροντίζει να εκτελεί τα πρωτόκολλα προκηρύσσοντας διαγωνισμό κι εκτελώντας τις εργολαβίες.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ποσό που απομένει για να προχωρήσουν οι επόμενες κατεδαφίσεις είναι μόλις … 40.000 ευρώ!

«Με αυτά τα χρήματα, φυσικά, λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Όμως θα επιμείνουμε», επισημαίνει η κ. Κοζυράκη.

Να σημειωθεί ότι με το ποσό αυτό η Αποκεντρωμένη έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μόλις 8-10 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Ελένη Μπουρμά

ekriti.gr

RELATED ARTICLES